Nieuws

Intel onthult draadloze stroom voor laptops

Intel heeft op de laatste dag van het Intel Developer Forum in San Francisco voor het eerst zijn prototype voor draadloze stroomvoorziening in het openbaar voorgesteld. Een gloeilamp van 60 watt begint te branden zodra deze in de nabijheid van de stroombron gehouden wordt.

Intel noemt de draadloze verbinding voor de stroomvoorziening Wireless Resonant Energy Link (WREL). De techniek belooft veel voor mobiele toestellen zoals laptops en mobiele telefoons. Het maakt bijvoorbeeld automatisch opladen van de accu van een laptop mogelijk, zodra het apparaat op een paar meter van de stroombron is. Binnen vier jaar zal de oplossing geschikt zijn voor de massamarkt, stelt Intel.

Gebaseerd op MIT-technologie
WREL is gebaseerd op een technologie ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Onderzoekers van dit instituut slaagden er vorig jaar in om een lamp van 60 watt te laten branden met de stroombron meer dan twee meter verderop, zonder een fysieke aansluiting. Zij noemden hun concept ‘WiTricity’.

Het basisprincipe is dat twee objecten met dezelfde resonantiefrequentie efficiënt energie kunnen uitwisselen – denk aan een zanger die een glas laat barsten met zijn stem.

Magnetische velden
Het prototype van Intel liet een lamp van 60 watt branden op minder dan een meter afstand, door resonantie te creëren tussen magnetische velden. Met een frequentiegenerator en een stroomversterker werd energie overgestuurd met een efficiëntie van 75 procent, meldt AP.

Uiteindelijk zou het met deze techniek mogelijk zijn om bijvoorbeeld een grote verzender aan of in een muur te bevestigen en vele kleine ontvangers onopvallend in huis te plaatsen, zodat apparaten altijd overal opgeladen kunnen worden.
 
Er wordt al decennialang geëxperimenteerd met draadloze energieoverdracht. Maar problemen doen zich meestal voor bij het opvangen en nuttig gebruiken van de stroom, zonder dat veel energie verloren gaat.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business