Nieuws

Intel houdt nog tiende van de winst over

De kwartaal- en jaarresultaten van Intel tonen hoe zwaar het bedrijf de laatste maanden lijdt onder de wereldwijde crisis. Waar de winst van het bedrijf in het laatste kwartaal van 2007 nog op 2,3 miljard dollar lag, zakt die nu weg tot 234 miljoen dollar.

Die cijfers zijn een daling van negentig procent, maar ook ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 is er een daling van 88 procent. Ook de omzet zakte jaar op jaar weg met 23 procent tot 8,2 miljard dollar.

Atom
Het grote lichtpunt voor Intel is de Atom-chip. De kleine processor, die stilaan de standaard wordt voor minilaptops, verkocht de afgelopen drie maanden de helft beter dan in het derde kwartaal. In totaal was de processor goed voor driehonderd miljoen dollar aan inkomsten. Voor andere microprocessors en chipsets ligt de omzet aanzienlijk lager. Dat komt omdat er de laatste maanden minder pc’s en servers werden verkocht.

Voor de volledige jaarresultaten zakt de winst met 24 procent tot 5,3 miljard dollar ten opzichte van 2007. De omzet daalde met twee procent tot 37,6 miljard dollar. Wel laat de chipfabrikant weten dat het (over het hele jaar) een record aan chips en draadloze oplossingen heeft verkocht.

Geen voorspellingen
Door de slechte economie doet het bedrijf niet graag voorspellingen voor het eerste kwartaal en de rest van 2009. Voor interne doelstellingen mikt het bedrijf wel op een omzet van zeven miljard dollar. Intel houdt zich wel sterk. Zo zegt het in 2008 al achthonderd miljoen dollar te hebben bespaard en verandert het niets aan zijn plannen om op het 32 nm-platform over te stappen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business