Nieuws

Europa volgt België met 3G op gsm-frequentie

Europa heeft zijn toestemming gegeven om 3G-mobieledatatechnologie te gebruiken in de traditionele gsm-frequentieband, 900 MHz. Voor België verandert er niets, 3G zit bij ons al sinds 2008 op die frequentie.

De Europese Raad van Ministers keurde in navolging van het Europees Parlement een voorstel goed om mobiele datadiensten nu ook toe te laten in de 900 MHz-frequentieband. Die was – volgens de gsm-directieve van 1987- voorbehouden voor mobiele telefonie.

In België heeft de Europese beslissing geen impact. “Belgiëeuml; was voorloper in deze materie,” zegt Arne Vandendriessche, woordvoerder van bevoegd minister Vincent Van Quickenborne, “want in 2008 hadden we de operatoren al toestemming gegeven om de 3G-technologie op de 900 MHz-frequentieband te ontplooien.”

900 MHz doet besparen
Europa becijfert dat de aanpassing van de gsm-directieve 1,6 miljard euro gaat besparen. Het zou de ontplooiing van mobiel internet moeten vergemakkelijken. De operatoren zouden veel minder moeten investeren in hun netwerk om 3G aan te bieden.

In België hebben Mobistar en Proximus al 3G/UMTS-technologie op de 900 MHz-band. Daardoor kunnen ze op het platteland meer dekking verzekeren, met minder antennes dan bij 1800 MHz nodig zouden zijn.

“Het gaat hier over een schitterend initiatief om performant mobiel internet bij meer mensen te krijgen”, klinkt het op het kabinet Van Quickenborne.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business