Nieuws

Smartphones blijven het goed doen

Hoewel de verkoop van mobiele telefoons blijft dalen, gaat de opmars van de smartphone verder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Canalys. Nokia blijft de toonaangevende speler, maar Apple en RIM gaan er snel op vooruit.

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen de verkopen van smartphones er met 13,4 procent op vooruit. Volgens het onderzoeksbureau Canalys dat zich specialiseert in onderzoek over het indirecte kanaal is het ook goed nieuws dat de prijzen van de smartphones stabiel blijven. Dat heeft onder meer te maken met een heleboel vernieuwingen die een hoge prijs verantwoorden. Als innovaties wijst Canalys onder meer op vernieuwingen van de interfaces, het design en toepassingen.
 
Op vendorniveau blijkt Nokia het wereldwijd nog steeds als beste te doen. Nokia heeft nog steeds een marktaandeel van 44,3 procent, dat is een daling met ongeveer een procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De Blackberry van RIM blijft het ook goed doen, met een marktaandeel van 20,9 procent. Apple stijgt 2 procent in marktaandeel, tot 13,7 procent. Op Europees niveau is Apple zelfs de nummer twee, voor RIM. Volgens Canalys wint Apple vooral omwille van zijn innovatief design, maar de iPhone heeft ook zijn zwakke punten: de hoge prijzen, de beperking in operatoren die in sommige landen geldt en de hoge kost van het toestel, zowel bij de aankoop zelf als in de total cost of ownership.
 
Canalys onderzocht ook de evolutie in besturingssystemen voor de smartphones. Opvallend is vooral dat Microsoft Windows Mobile in marktaandeel daalt van 14 naar negen procent. Ook Symbian verliest terrein, van 58 naar 50 procent. RIM gaat er 4 procent op vooruit, tot ruim 20 procent. Maar de grootste sprong is voor Apple, dat van 2 procent naar 13 procent gaat.
 
De groeicijfers van Canalys worden ook bevestigd door Gartner. Gartner heeft het zelfs over een groei jaar over jaar met 27 procent. Volgens Gartner wordt de markt vooral voortgestuwd door de goedkopere modellen die onder meer Nokia op de markt bracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business