Nieuws

Opvolger ‘Internet voor Iedereen’ goedgekeurd

Er komt een opvolger van ‘Internet voor Iedereen’, dat goedkope computers aan de man wou brengen om de digitale kloof te dichten. Het project heet Start2surf@home.

Vandaag is het Koninklijk Besluit gepubliceerd dat Start2surf@home goedkeurt. Het is meteen ook het startschot voor pc-makers en pc-verkopers om pakketten te gaan samenstellen en ze ter goedkeuring voor te leggen aan de federale overheidsdienst ICT.

Start2surf@home voorziet in een aantal basispakketten, die aan verschillende prijzen worden aangeboden. Een basispakket met desktop mag hoogstens 489 euro kosten, één met een laptop 499 euro en één met een netbook 389 euro. Alle prijzen zijn exclusief btw.

Een pakket omvat hardware, variërend van een desktop tot netbook tot laptop, een besturingssysteem, een eID-kaartlezer, een kantoorsuite en een fotobewerker. Ook verplicht: een virusscanner en een breedbandaansluiting. Klanten die dat willen, krijgen ook een opleiding.

Plan aangepast
Dit plan is dan wel de opvolger van ‘Internet voor Iedereen’, toch zijn er enkele verschillen. De kopers mogen deze keer van de vastgelegde pakketten afwijken. Ze mogen bijvoorbeeld een scherm vervangen door een groter en duurder scherm, zonder fiscale afstraffing.

Onder het vorige plan betekende een upgrade van één van de onderdelen dat het gunsttarief – een belastingsaftrek van 21% - niet meer geldig was. Zo’n verbeterde configuratie mag wel nooit meer kosten dan 999 euro, zonder btw.

Digitale kloof dichten
Het Start2surf@home heeft dezelfde bedoeling als zijn voorganger: de digitale kloof verkleinen. Want, zo stelt het KB: “De kost die is verbonden aan de aankoop van een computer, software en een internetabonnement blijkt een van de oorzaken waarom bepaalde groepen vandaag afgesloten blijven van het medium.”

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business