Nieuws

Q’s digitale sprong voorwaarts

 

Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne heeft een ambitieus plan klaar om de internetkloof in België (tussen bevolkingsgroepen én met het buitenland) te dichten.

‘België, digitaal hart van Europa 2010-2015.’ Zo heet het allesomvattende plan dat minister Van Quickenborne heeft opgesteld om ons land definitief in de interneteconomie te katapulteren. Het plan omvat dertig actiepunten en gaat onder meer over elektronische gezondheidszorg (e-Health), telewerken, de prijszetting van breedbandinternet, de nieuwe generatie glasvezelaansluitingen, computers op school en snel mobiel internet.

‘Het plan gaat heel breed en is heel ambitieus, maar tegelijk ook realistisch’, zo zei Van Quickenborne bij de voorstelling van zijn opzet. ‘We hebben vijf concrete objectieven opgesteld die we graag zouden willen verwezenlijkt zien tegen 2015. Het plan moet dat mogelijk maken. Tegen dan moet 90% van de huishoudens beschikken over breedbandinternet. Nu is dat nog 64%. Vanaf zes jaar moet ten minste een leerling op de twee in de klas beschikken over een computer als lesinstrument. Nu is dat een op de acht. De helft van de inwoners van ons land moet tegen dan mobiel surfen, nu is dat 9%. De helft van de facturen moet elektronisch verzonden worden, nu is dat maar 1%. En een op de drie werknemers moet regelmatig telewerken, tegenover 18% nu.’

Om dat allemaal te verwezenlijken heeft Van Quickenborne dus dertig maatregelen uitgewerkt, waarvan er sommige al in gang gezet zijn en andere binnenkort gerealiseerd moeten worden. Zo moeten vanaf 2010 alle nieuwbouwprojecten verplicht voorzien zijn van de mogelijkheid om glasvezelkabel binnen te halen. Om meer concurrentie te creëren op de mobiele markt zal er een vierde speler op de gsm-markt toegelaten worden. Tegelijk wordt ook de veiling in de steigers gezet voor de licenties voor een nieuw 4G-netwerk, wat snel mobiel internet moet toelaten. Ook voor de concurrerende WiMax-technologie zullen nieuwe licenties uitgereikt worden.

Er worden ook programma’s in het leven geroepen om bevolkingsgroepen die zelden met een pc in aanraking komen (werklozen, vijftigplussers, laaggeschoolden) toch op de digitale trein te helpen. Lagere prijzen voor een internetabonnement moeten daar ook voor gaan zorgen. De elektronische handel moet dan weer gestimuleerd worden door keurmerken (zoals BeCommerce) wettelijk te erkennen en verder uit te bouwen.

Om te bewijzen dat de tijd dringt, had de minister enkele nieuwe cijfers meegebracht. ‘De kloof met andere landen zoals Duitsland en Nederland wordt kleiner, maar België blijft binnen Europa niet meer dan een middenmoter’, zo stelt Van Quickenborne. ‘En daar mogen we niet tevreden mee zijn.’

 

 

Wat de financiering van al dat moois betreft, is de minister ervan overtuigd dat de bestaande budgetten zullen volstaan. ‘Sommige zaken, zoals scholen met computers uitrusten, zullen geld kosten’, zegt Van Quickenborne. ‘Maar andere zaken, zoals de veiling van het 4G-netwerk, zullen geld opbrengen.’ De minister wijst er ook op dat er voor de financiering ook naar de privésector zal worden gekeken. Vijftien toplui van bedrijven (onder meer Microsoft, KBC, Tessenderlo Chemie, Google, Telenet, Base, Agoria, Beltug, Cisco…) hebben als teken van goede wil tot samenwerking al het plan ondertekend.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business