Nieuws

Stallman wil MySQL weg bij Oracle

Voorvechter van vrije software Richard Stallman heeft in een open brief Europa opgeroepen om openbron-databank MySQL uit handen van Oracle te trekken.

Stallman denkt dat Oracles enige bedoeling met MySQL is om het afkalvende marktaandeel van Oracle tegen te houden. Oracle zou ook zijn hoge prijzen voor de proprietaire (gesloten) databank willen beschermen.

“Als Oracle MySQL mag overnemen, zal het vrij voorspelbaar de ontwikkeling van functies en de prestatie van MySQL beperken. Dat leidt to verregaande schade voor degenen die MySQL willen gebruiken voor krachtige toepassingen”, staat in de brief.

CEO voor, stichter tegen
Eerder al hebben voormalige toplui bij MySQL zich uitgesproken over de deal. Voor gewezen CEO Marten Mickos kan Europa de deal niet snel genoeg goedkeuren. Hij gelooft dat Oracle alleen de beste bedoelingen heeft met de openbron-databank.

Monty Widenius, de stichter van MySQL, opperde ook al de mogelijkheid van een scheiding tussen Oracle en MySQL. Hij zei dat het een goede oplossing voor het aanslepende Europese onderzoek zou zijn als Oracle MySQL afsplitst.

Lot MySQL blijft onzeker
Oracle heeft nog maar weinig details over MySQL gegeven nadat het de intentie bekendmaakte om Sun over te nemen. Over de andere Sun-producten is al wel uitvoerig gesproken. Oracle heeft zelfs al gepraat over zijn plannen met de hardware van Sun, een ander aspect van de overname die wenkbrauwen deed fronsen.

Oracles stilzwijgen is volgens Stallman een bijkomende reden om de databank uit handen te trekken van de Amerikaanse softwarereus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business