Nieuws

Microsoft geeft licentiefout toe

Afgelopen week kreeg Microsoft felle kritiek over onrechtmatig gebruik van openbroncode in een van zijn applicaties. Microsoft geeft nu toe dat het de gebruiksvoorwaarden van de licentie geschonden heeft.

Het programma waar het over gaat, de Windows 7 USB/DVD Download Tool, werd meteen uit de Microsoft Store gehaald nadat blogger Rafael Rivera opgemerkt had dat de tool openbroncode bevat en Microsoft dat niet als dusdanig vermeld had. De tool was ontworpen voor gebruikers van netbooks zonder optische drive die XP willen upgraden naar Windows 7.

Microsoft startte een onderzoek, en daaruit bleek al snel dat de gebruiksvoorwaarden van de GPLv2-licentie niet gerespecteerd zijn.

Fout niet opgemerkt bij nakijken code
In een officieel bericht verwoordt Peter Galli, Microsoft Open Source Community Manager, het als volgt: “We hadden voor deze tool een beroep gedaan op een externe leverancier, maar we nemen wel degelijk de verantwoordelijkheid. Wij hebben de fout niet opgemerkt bij het nakijken van de code. Microsoft heeft ook alle andere software in de Store opnieuw bekeken, en dit incident is het enige in zijn soort.”

De Windows 7 USB/DVD Download Tool zal binnenkort opnieuw uitgebracht worden door Microsoft, deze keer zoals het hoort: onder de voorwaarden van de General Public License v2, dus inclusief de broncode en de binaries. “Microsoft zal uit deze ervaring ook lessen trekken en maatregelen treffen voor alle toekomstige beoordelingen van code”, aldus Galli.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business