Nieuws

Elektronisch MIVB-ticket wordt Belgische standaard

De vier belangrijkste vervoersmaatschappijen in België zetten een stap in de richting van een gemeenschappelijk vervoersbewijs. Opvallend is dat er geen gebruik wordt gemaakt van de eID, zoals die bij NMBS wordt gebruikt.

Het gemeenschappelijk vervoersbewijs van NMBS, het Brusselse MIVB, De Lijn en de Waalse TEC zal gebaseerd zijn op Calypso. Dat is de technologie achter de huidige chipkaart van de MIVB, de Mobib-pass.

Om de gemeenschappelijke functies van de vervoerskaarten op elkaar af te stemmen, richten de vier Belgische vervoersmaatschappijen een gezamenlijke dochtervennootschap op: de NV Belgian Mobility Card (BMC).

Contactloos
Opvallend is dat Calypso als technologische oplossing gekozen wordt en niet de elektronische identiteitskaart. Dat heeft te maken met de manier waarop de kaarten afgelezen kunnen worden. Bij de eID is steeds een contact nodig. Men moet de kaart inbrengen in een lezer, om de chip te bereiken.

De Mobib-kaart kan contactloos afgelezen worden. Even zwaaien voor het ontwaardingsapparaat volstaat om na te gaan of een vervoersbewijs geldig is of niet. Daardoor kunnen er ook meer passagiers in dezelfde tijd worden gecontroleerd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business