Nieuws

Koopjestijd in de IT-sector

De zomerkoopjes vielen laat dit jaar in de IT-sector. Getuige ervan de vele overnames die de laatste weken werden aangekondigd en die ook voor IT-resellers van tel zijn. Een korte analyse.

Nagenoeg elk grootheid in de sector ging over tot een overname, de ene al wat duurder dan de andere. De meeste overnames vielen in de lijn van de verwachtingen of tenminste in de lijn van de strategie van de overnemers. CA kocht bijvoorbeeld 4Base, een Californisch adviesbureau rond cloud computing. HP nam Fortify Software over, een specialist in beveiliging van applicaties.

Opmerkelijk is de biedstrijd van hetzelfde HP met concurrent Dell rond 3Par, een IT-bedrijf waarvan de opslagvirtualisatietechnologie organisaties in staat stelt hun data beter te beheren. Dell lanceerde eerst een bod want het wil zich met de overname van 3Par versterken op het vlak van virtualisatie, datacenters en diensten. Toen verscheen HP op het toneel.

Maar de meest opmerkelijke overname is ongetwijfeld die van McAfee door Intel. Een deal die binnen en buiten de sector heel wat wenkbrauwen deed fronsen en zelfs wat grapjes (zie onder) deed circuleren. Toplui bij Intel voorspellen dat beveiliging een kritiek onderdeel van computers wordt, even belangrijk als prestaties en netwerkverbindingen. Ze willen graag beveiliging combineren met hun hardware en zo verder uitbreiden op de mobiele markt.

Intel CEO: “We need antivirus, can someone buy me McAfee?”
Employee: [Few hours later] “Done.”
Intel CEO: “Great, which version?”

( Grapje dat de voorbije weken onder meer op Twitter ciruleerde naar aanleiding van de opmerkelijke overname van McAfee door Intel.)

Als de beveiliging in de chip terechtkomt, betekent dat een grote verandering tegenover McAfees klassieke manier van beveiliging. Traditionele antivirussoftware draait bovenop het systeem, als toegevoegde software. Als die beveiliging dieper ingewerkt wordt in het systeem, kan dat de veiligheid verbeteren, oordelen analisten. Het zijn niet zozeer pc’s die de meeste vruchten plukken van de verhuis van beveiliging naar de chips. Vooral mobiele toestellen zouden er dus wel bij varen. Even later raakte bekend dat de chipmaker voor 1,1 miljard euro de mobiele telefoniedivisie van de Duitse halfgeleidersfabrikant Infineon over neemt. Of hoe Intel volop de kaart trekt van mobiel.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business