Nieuws

Omzet Mozilla 34 procent gestegen in 2009

Mozilla, de organisatie achter de browser Firefox, heeft in 2009 een omzetstijging van 34 procent gerealiseerd. Het bedrijf haalde 104 miljoen dollar binnen.

Firefox zelf is gratis, dus moet Mozilla zijn geld elders vinden. Net als andere jaren kwam het geld vooral van partnerschappen met zoekmachines. Rechtsboven staat immers een kader met een standaard zoekmachine. Die geeft geld per zoekopdracht.

Grootste melkkoe is hoogstwaarschijnlijk Google, hoewel daar geen zekerheid over is. Mozilla heeft de cijfers immers allemaal samengeteld met die van Yahoo, Yandex, Amazon en eBay.

Het contract met Google is in 2008 vernieuwd en loopt nog tot in 2011. Door de deal sluist Google een deel van zijn inkomsten uit advertenties door. In ruil levert Mozilla zoekopdrachten van surfers die het zoekvenster in Firefox gebruiken. En hoewel Google nu een eigen browser heeft, heeft Mozilla toch aangegeven dat het blij is met zijn inkomstenmodel.

Niet alleen de inkomsten, ook de uitgaven van Mozilla zijn gestegen. Vorig jaar waren de kosten nog maar 49 miljoen, nu is dat 61 miljoen. Het grootste deel van de uitgaven gaat naar werknemers en computermateriaal.

browserbusinessfinancieelfirefoxinkomstenitprofessionalmozillanieuwsomzetuitgaven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals