Nieuws

Rechter verwerpt beroep tegen vrijlating Assange

Een Britse rechtbank heeft het beroep tegen de vrijlating op borgtocht van Wikileaksoprichter Julian Assange verworpen. Assange komt dus vrij.

De 39-jarige Asange werd eerder deze week op borg vrijgelaten in afwachting van de uitwijzingsprocedure die op 11 januari zou beginnen.

Het Britse openbare ministerie ging echter in beroep tegen die beslissing, waardoor Assange langer in de cel moest blijven. Het openbare ministerie verzette zich tegen de vrijlating omdat de aanklachten in Zweden ernstig zijn, Assange slechts losse banden heeft met Groot-Brittannië en omdat hij geld genoeg heeft om zich uit de voeten te maken.

Die beslissing werd dus nu door een hogere rechtbank verworpen, waardoor Assange vrijkomt zodra de borg van ruim 200.000 pond betaald is.

Voorwaarden
Assange is wel gebonden aan enkele voorwaarden: hij mag Groot-Brittannië niet verlaten, moet zijn paspoort inleveren en moet een elektronische enkelband dragen.

Assange werd vorige week opgepakt in Londen nadat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. De klokkenluider wordt in Zweden beschuldigd van de verkrachting van twee vrouwen.

Assange ontkent echter de beschuldigingen en vecht daarom zijn uitlevering aan. Volgens de Wikileaksoprichter zijn de beschuldigingen "politiek gemotiveerd" na de publicatie van geheime Amerikaanse documenten door WikiLeaks.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business