Nieuws

‘Windows Phone 7 doet weer mee door Nokia’

Nokia heeft het Mobile World Congress 2011 vooral aangegrepen om meer helderheid te geven over de kersverse Windows Phone 7-deal. Van nieuwe toestellen is echter geen spoor te bekennen.

Tijdens een persconferentie aan de vooravond van de beurs verklaarde Nokiatopman Stephen Elop dat Microsoft het Finse bedrijf minstens zo hard nodig zal hebben als omgekeerd. Hij noemde Nokia een bedrijf "dat de balans kan doen omslaan" op de markt voor mobiele telefonie. “We maken een klimaat mogelijk waarin Windows Phone 7 weer een mededinger wordt op de mobiele markt.”

Microsoft betaalt Nokia een bedrag dat “in de miljarden loopt” voor de keuze voor Windows Phone 7. De samenwerking met Microsoft is niet exclusief, wat betekent dat Nokia binnen Windows Phone 7 onder meer zal moeten concurreren met Samsung en HTC. Volgens Elop kan dit de ontwikkeling van Windows Phone 7 alleen maar ten goede komen.

Bing en Ovi Maps standaard
Nokia zegt dat zijn applicatieplatform Ovi in verregaande mate zal worden geïntegreerd met Windows Phone 7. Zo wordt Bing de vaste zoekmachine en het populaire Ovi Maps de vaste navigatietoepassing op de nieuwe telefoons.

Het tweetal wil zo serieus tegenwicht kunnen bieden aan de twee andere spelers van belang : iOS en Android. “Onze eerste prioritieit is nu om te concurreren met Android”, aldus Elop. De topman zegt dat in eerste instantie serieus is overwogen met Google in zee te gaan, maar “dat het moeilijk zou worden om onszelf te onderscheiden binnen het Androidplatform”.

Na Elops presentatie is er bij Nokia weinig te zien in Barcelona. De Finse fabrikant heeft geen nieuwe telefoons, laat staan tablets, meegenomen naar het congres.

De eerste Nokia met WP7 moet echter snel van de band rollen. Hoofd smartphoneontwikkeling Jo Harlow kan nog geen exacte datum geven, maar verklaart dat "haar baas een stuk gelukkiger zou zijn als die lancering nog dit jaar is”. De Finse fabrikant liet ook enkele prototypefoto’s zien, waarvan er een al eerder was uitgelekt via technologieblog Engadget.

Wat met Symbian?
Elop ontkent dat het huidige besturingssysteem Symbian^3 ten dode is opgeschreven. Nokia zal in de komende maanden een serie nieuwe toestellen uitbrengen en wil via software-updates de huidige Symbian^3-lijn flink verbeteren. De topman verwacht dat de verkoop van Symbiantoestellen nog “jaren” vooruit kan.

Nokia houdt zich daarentegen op de vlakte over Meego, het besturingssysteem dat tot voor kort de reddende engel moest worden van de Finse telefoonmaker. Volgens Elop zal het nog steeds substantieel investeren in Meego, maar het geeft niet specifiek aan wat het van plan is met dit Intelproject.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business