Nieuws

Geen openbronapps voor Windows Phone 7

Microsoft weert apps die gebruikmaken van een openbronlicentie uit de Windows Phone Marketplace.

Hoewel Microsoft aan een platform voor Windows Phone 7 werkt waarop onafhankelijke ontwikkelaars hun software kunnen aanbieden, blijkt de technologiereus toch niet zo veel op te hebben met openbronsoftware.

“De applicatie mag geen software, documentatie of andere materialen bevatten die geheel of deels onderworpen zijn aan een externe licentie”, stelt sectie 5.e van de overeenkomst (pdf) die ontwikkelaars van apps voor de Windows Phone Marketplace moeten ondertekenen.

Gratis software beperken
Elders in het document staat dat de brede term ‘externe licenties’ vrijwel alle openbronlicenties omvat die stellen dat de code of software enkel gratis verspreid mag worden. Gek genoeg zouden Microsofts eigen publieke licenties volgens de Nederlandse openbronevangelist Jan Wildeboer strikt genomen ook verboden zijn. Wildeboer vermoedt dat Microsoft de regels oplegt om het aandeel van gratis software in de WP7 Marketplace te beperken. 

Microsoft lijkt zo in de voetsporen van concurrent Apple te treden. Die verwijderde vorige maand nog de alternatieve videospeler VLC uit de iTunes App Store, omdat een van de ontwikkelaars geklaagd had dat de openbronlicentie van de app in strijd is met het gesloten systeem dat de App Store is.

Zowel Apple als Microsoft gebruikt een vorm van DRM (Digital Rights Management) om te voorkomen dat (betaalde) applicaties gekopieerd kunnen worden. Ook staan ze niet toe dat de broncode van apps openbaar wordt gemaakt, twee maatregelen die in strijd zijn met openbronlicenties als GPL.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business