Chrome OS: offline toegang en bestandsbeheer

Chrome OS komt een stuk dichter bij een echt besturingssysteem. Het OS krijgt offline toegang en bestandsbeheer.

Google stelde de nieuwe functies voor op zijn ontwikkelaars-hoogmis Google I/O 2011. Sundar Pichai, senior vicepresident voor Chrome, vertelde er dat offline ondersteuning terugkeert, waardoor gebruikers Google Docs, Calendar en Gmail zonder internetverbinding kunnen gebruiken.

Vroeger was dit al mogelijk via Google Gears, maar het bedrijf besloot dat project te laten uitdoven. Toch is offline toegang geen overbodige luxe voor mobiele gebruikers. Zeker op momenten dat er geen wifi- of 3G-signaal is, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Het bestandsbeheer is dan weer volledig nieuw voor Chrome OS. Hier heeft Google voor een interface gekozen die lijkt op de exemplaren onder Windows en OS X. Je kunt navigeren op mapniveau met de bestandsnamen onderaan en een previewversie aan de rechterkant.

Chrome OS: offline toegang en bestandsbeheer.

Onder die preview zitten een aantal opties die veranderen naargelang het bestandstype. Zo krijg je bij foto’s de mogelijkheid om die te openen in Google Docs, of als los bestand. Ook kan je kiezen om de foto’s op te slaan op Box.net of te uploaden naar Picasa. Google belooft op termijn ook Dropbox te ondersteunen.

Verder werkt het bestandsbeheer net zoals in andere besturingssystemen. Je kan muziek en video’s afspelen vanaf het programma, of bestanden kopiëren vanaf USB (zowel naar je laptop als naar de cloud).

Automatische updates
Pichai zegt op Google I/O ook dat het bedrijf de opstarttijd van Chrome OS heeft verlaagd naar acht seconden. Zowel het besturingssysteem, de browser als de applicaties krijgen automatische updates. Dat moet voorkomen dat de software veroudert en beveiligingsproblemen krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business