Nieuws

Supercomputer Watson geeft doktersadvies

Een ziekteverzekeraar gaat de technologie van IBM’s supercomputer Watson gebruiken om patiënten van diagnoses en behandelingen te voorzien.

Watson is vooral bekend van zijn deelname aan de quiz Jeopardy in de VS, de originele versie van Waagstuk dat vroeger in België liep. In mei liet IBM al weten dat het zijn supercomputer wilde inzetten voor medische doeleinden. De Wall Street Journal maakt nu bekend dat IBM een deal heeft met de Amerikaanse ziekteverzekeraar Wellpoint.

De juiste zorg
Wellpoint hoopt dat de technologie de patiëntenzorg zal verbeteren en tegelijk kosten zal verminderen. De supercomputer wordt volgend jaar geïntroduceerd en zal aanvankelijk gebruikt worden door verpleegsters die behandelingsverzoeken van dokters en anderen bekijken. Ook worden er cases mee beheerd.

Nadien zal de machine beschikbaar zijn voor een aantal oncologen (kankeronderzoek) die Watson naar alle waarschijnlijkheid kunnen raadplegen via hun eigen computers.

In de Wall Street Journal zegt het medisch hoofd van Wellpoint, Sam Nussbaum, dat het niet gaat om het inperken van de zorgen maar wel om er zeker van te zijn dat de juiste zorg wordt gegeven.

Medische literatuur
Watson kan zo’n tweehonderd miljoen pagina’s verwerken in minder dan drie seconden. Dat maakt het systeem zeer interessant als het zich moet toeleggen op medische literatuur. Het systeem voor Wellpoint zal ook de uittreksels tonen die de bronnen identificeren achter bepaalde suggesties die de supercomputer doet.

IBM, dat de machine heeft gemaakt, heeft al gezegd dat Watson kan dienen in ontwikkeling, wetenschap of zelfs callcenters.

Of Watson op termijn de rol van dokters zal verkleinen is nog afwachten, maar de dokters die de Wall Street Journal sprak lijken alvast bereid om ermee te experimenteren. Al benadrukken ze wel dat het succes van de behandeling de primaire zorg is, en niet de kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business