Nieuws

Gmail en Google Workspaces hebben nu ook een AI

Gmail AI workspaces
Beeld: Unsplash
Google schakelt een versnelling hoger als het om AI gaat. De zoekmachine maakt bekend AI beschikbaar te stellen in cloud- en officetoepassingen.

Google investeert al jaren in AI. De afgelopen weken kwamen de AI-werkzaamheden van de zoekmachinegigant iets of wat in de schaduw te staan. Vooral Microsoft en OpenAI wisten met die aandacht te gaan lopen. Nu weet Google nieuws te maken door generatieve modellen in zijn cloud- en officetoepassingen te integreren.

AI in Gmail en Workspaces

De modale gebruiker is meest gebaat bij de veranderingen in Google Workspaces en Gmail. Momenteel maken al meer dan drie miljard mensen gebruik van AI-functies in die Workspaces-omgeving, of ze het nu zelf beseffen of niet. Google voegt nu een aantal functies toe waar de aanwezigheid van die AI vele malen duidelijker wordt. Gmail en Google Docs zullen voortaan content kunnen genereren voor de gebruiker. Zodra Gmail of Docs doorheeft dat je een onderwerp aan het beschrijven bent, krijg je de mogelijkheid om een concept te laten genereren door AI.

De AI aan het werk in Gmail. Beeld: Google

Het wordt ook mogelijk om je mails door AI te laten aanpassen. Is je bericht te lang of net te kort? Dan kan je het met een aantal klikken inkorten of net langer maken. Klink je net iets te streng tegenover die werknemer? De artificiële intelligentie in Gmail is in staat om de toon van je bericht aan te passen, of je het nu professioneler of net informeler gewild had.

Voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars wrijven zich ongetwijfeld in de handen bij het zien van Google’s aankondiging. Zij zullen namelijk gebruik kunnen maken van de PaLM API. Die maakt het mogelijk om de taalmodellen van Google aan te wenden om applicaties te bouwen. Bij de API hoort ook MakerSuite, een omgeving waarin op intuïtieve wijze prototypes van toepassingen gebouwd kunnen worden.

Daarnaast zal Google ook modellen gaan aanbieden om tekst en beeld mee te genereren. Na verloop van tijd wil het hier graag audio en video aan toevoegen. Die modellen kan je aanwenden in de Google Cloud, ter ondersteuning van Vertex AI. Vertex wordt vandaag de dag gebruikt om machine-learningmodellen en andere modellen op schaal in te zetten. Of je toepassing nu nood heeft aan een zoekfunctie, een virtuele assistent of AI-gegenereerde beelden: Google maakt de ontwikkeling ervan pakken makkelijker.

Samenwerkingen

Google zal ook gaan samenwerken met andere AI-platformen. Deze zullen ook toegankelijk worden in de Google Cloud. AI21 Labs biedt bijvoorbeeld een API om tekst te genereren en te begrijpen. Midjourney valt te vergelijken met OpenAI’s DALL-E en Stable Diffusion: het is een model dat beelden kan genereren op basis van tekstuele input. Tot slot zal Google ook gaan samenwerken met Osmo, een startup met als doel om ook geur waarneembaar te maken voor computersystemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business