Nieuws

Vijf innovaties die ons leven binnen vijf jaar zullen veranderen

Welke zaken zijn nu nog sciencefiction en over vijf jaar realiteit? Onlangs publiceerde IBM zijn jaarlijkse IBM Five in Five – een lijst met innovaties die de komende vijf jaar onze manier van werken, leven en vrije tijd zullen veranderen. Het bedrijf publiceert de lijst ondertussen voor de zesde keer.

De Five in Five wordt samengesteld op basis van maatschappelijke en economische trends, maar ook nieuwe technologieën uit IBM-laboratoria over de hele wereld. Dit jaar bestaat de top vijf uit de volgende innovaties:

  • Gedachtenlezen is geen science fiction meer
  • Wachtwoorden zijn verleden tijd
  • Je voorziet je huis van energie tijdens het fietsen en via de waterleiding
  • De digitale kloof is verdwenen
  • Ongewenste e-mail verandert in priority-e-mail

Gedachtenlezen is niet langer sciencefiction
Sciencefictionfans kijken al tientallen jaren uit naar de mogelijkheid om gedachten te lezen, maar binnenkort is het echt mogelijk. IBM-wetenschappers onderzoeken momenteel hoe zij hersenen kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een computer of smartphone. Alleen nog maar denken dat je iemand wilt bellen en je belt hem al. Of de cursor op je scherm bewegen door te denken over waar je hem heen wilt verplaatsen.

Wetenschappers op het gebied van bio-informatica hebben hoofdtelefoons ontworpen met geavanceerde sensoren voor het uitlezen van elektrische hersenactiviteit. Hiermee worden gezichtsuitdrukkingen, spanning- en concentratieniveaus en gedachten van een persoon herkend zonder dat hij of zij fysiek iets doet.

Binnen vijf jaar zullen we het begin van deze techniek zien in de spel- en entertainmentindustrie. Bovendien kunnen artsen de technologie gebruiken om hersenpatronen te testen. Mogelijk kan de techniek zelfs gebruikt worden bij de revalidatie van een beroerte of om hersenaandoeningen zoals autisme te onderzoeken.

Wachtwoorden zijn verleden tijd
Je biometrische gegevens zijn de sleutel tot je identiteit en binnenkort ook de sleutel voor het beveiligen daarvan. Het is dan niet meer nodig om nieuwe wachtwoorden te maken en te onthouden voor verschillende beveiligde omgevingen. Door bij een bankautomaat bijvoorbeeld alleen je naam uit te spreken kun je dan snel en veilig geld opnemen. Met dezelfde techniek vraag je eenvoudig je saldo op via je mobiele telefoon of tablet.

Iedereen heeft unieke biometrische gegevens voor het vaststellen van lichaamskenmerken. Door middel van software maken biometrische gegevens zoals gezichtsherkenning, netvliesscans en spraakbestanden samen een uniek DNA-wachtwoord.

Door meerdere factoren van biometrie te combineren zullen slimme systemen in staat zijn om deze informatie samen te voegen en in realtime te zorgen dat, wanneer iemand probeert om de informatie op te vragen, het overeenkomt met jouw unieke biometrische profiel. Uiteraard blijft het mogelijk om zelf te kiezen welke informatie je gebruikt.

Je voorziet je huis van energie tijdens het fietsen en via de waterleiding
Alles wat beweegt of warm wordt, produceert energie die mogelijk opgevangen kan worden: wandelen, joggen, fietsen en de warmte van de computer bijvoorbeeld. Zelfs het water dat door de leidingen in je huis stroomt kan energie opwekken.

Vooruitgang in technologie voor hernieuwbare energie zorgt ervoor dat deze kinetische energie, die nu verloren gaat, opgevangen en gebruikt kan worden om huizen, werkplekken en steden te voorzien. Bijvoorbeeld door kleine apparaten aan de spaken van je fiets te koppelen waarmee batterijen worden opgeladen tijdens het fietsen. Je fietst naar huis en tegelijkertijd worden de lichten in het huis voorzien van stroom.
 
Energie maken komt voor in allerlei vormen in onze omgeving. Zo zoeken IBM-wetenschappers in Ierland naar mogelijkheden om gebruik te maken van de golven in de oceaan om energie op te wekken.

De digitale kloof is verdwenen
In onze globale samenleving wordt groei en welvaart van de economie steeds vaker bepaald door de mate van toegang tot informatie. Binnen vijf jaar zal de kloof tussen mensen met en zonder informatie aanzienlijk verkleinen dankzij ontwikkelingen in mobiele technologie.

De wereldbevolking bestaat momenteel uit 7 miljard mensen en binnen vijf jaar zullen er 5,6 miljard mobiele apparaten worden verkocht. Dat betekent dat 80% van de huidige wereldbevolking een mobiel apparaat zal hebben. Omdat het bezit van een mobiele telefoon steeds goedkoper wordt zullen mensen zonder veel koopkracht tot veel meer in staat zijn dan vandaag.

In India hielp IBM al analfabete dorpelingen, met behulp van spraaktechnologie en mobiele apparaten, om informatie door te geven via opgenomen berichten op hun telefoons. Met de nieuw verworven toegang tot informatie kregen ze toegang tot weersvoorspellingen voor het beslissen op welk moment de gewassen te bemesten.

Maar ook kregen ze informatie wanneer het volgende bezoek van een arts aan het dorp zal zijn en de mogelijkheid om te zoeken naar de beste prijzen voor hun gewassen of andere producten.

Groeiende gemeenschappen zullen in staat zijn om mobiele technologie te gebruiken om toegang te krijgen tot essentiële informatie en om mensen beter te bedienen met nieuwe oplossingen en business modellen zoals mobiele commercie en zorg op afstand.

Ongewenste e-mail verandert in priority e-mail
Hoe vaak worden we niet overspoeld met advertenties die wij beschouwen als irrelevant of ongewenst? Het zal niet lang meer duren. Binnen vijf jaar zal ongevraagde reclame zo gepersonaliseerd en relevant aanvoelen dat het lijkt alsof spam is uitgestorven. Tegelijkertijd zullen spamfilters zo goed zijn dat je nooit meer lastig wordt gevallen met ongewenste e-mails.
 
Stel je voor dat kaartjes voor je favoriete band voor jou worden gereserveerd op het moment dat ze beschikbaar komen. En ook nog voor de avond die vrij is in je agenda. Na een melding kun je direct kaartjes kopen vanaf je mobiele apparaat. Of stel je voor dat je wordt geïnformeerd dat een sneeuwstorm je vluchtschema in de war schopt en direct vraagt of je gebruik wilt maken van een andere vlucht.
 
IBM is bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee realtime-analyses gebruikt worden om gegevens van alle facetten van je leven inzichtelijk te maken. Hiermee krijg je alleen die informatie aangeboden die handig is voor jou.
 
Van nieuws, tot sport of politiek zullen mensen vertrouwen op technologie omdat deze weet wat je wilt, zodat jij kunt beslissen wat je wilt doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business