Nieuws

Vint Cerf: Internet is geen mensenrecht

Een van de oppervaders van het internet schrijft in een opiniestuk dat internettoegang helemaal geen mensenrecht is. Hij relativeert het belang van technologie voor de mensheid.

Het stuk verscheen op 4 januari in de New York Times en gaat in op de Arabische lente, waarbij burgers in opstand kwamen tegen hun dictators. Demonstraties werden georganiseerd en beelden verspreid dankzij het internet.

Cerf is een Amerikaanse computerwetenschapper die aan de wieg van het internet stond. Zo hielp hij mee met de ontwikkeling van het TCP/IP-protocol. Nu werkt hij onder meer voor Google.

Hij vindt dat technologie bepaalde rechten mogelijk maakt, maar op zich geen recht is. “De lat ligt hoog als je iets wilt beschouwen als een mensenrecht. Algemeen genomen moeten dit dingen zijn die we als mensen nodig hebben om een gezond en betekenisvol leven te leiden.”

Het recht op een paard
Cerf zegt dat het fout is om technologie hier onder te scharen, omdat we op termijn de verkeerde zaken gaan waarderen. Dat legt hij heel eenvoudig uit.

“Als je op een bepaald moment in de geschiedenis geen paard had, zou het moeilijk zijn om rond te komen. Maar hier geldt dan vooral het recht om rond te komen en niet het recht op een paard. Mocht ik vandaag recht hebben op een paard, dan zou ik niet weten waar ik het moest laten.”

arabische lentebusinesscerfinternetinternettoegangitprofessionalmaatschappijmensenrechtennieuwsrechttechnologie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals