Nieuws

India dreigt Facebook en Google te blokkeren

Het Indiase hooggerechtshof dreigt ermee toegang tot Facebook en Google af te sluiten. Het land wil dat beide sites ongepast materiaal preventief censureren.

De blokkering kan er komen tenzij beide sites een systeem opzetten waarbij beledigend en bezwarend materiaal wordt geblokkeerd nog voor het online verschijnt. Dat schrijft de website van de zender New Delhi Television.

“Net zoals China zullen we al dit soort websites blokkeren”, zegt Justice Suresh Kait, rechter bij het Indiase hooggerechtshof.

De bal ging aan het rollen na een rechtszaak tegen Google en Facebook. Zij maken het gebruikers mogelijk om afbeeldingen te plaatsen die religieuze symbolen schaden, wat in strijd is met de lokale wetgeving. Dat leidde tot een strafrechtelijk onderzoek, waarbij Google en Facebook zelf naar het hooggerechtshof stapten.

De advocaat van Google India heeft daarop laten weten dat menselijke tussenkomst voor mogelijk ongepast materiaal niet mogelijk en niet wenselijk is. Maar de Indiase minister voor Telecommunicatie Kapil Sibal is wel te vinden voor zo’n systeem en sprak daar eerder al een voorkeur voor uit.

Melding maken
Zowel Google als Facebook hanteert momenteel een systeem waarbij ongepast of illegaal materiaal kan worden gerapporteerd door andere gebruikers. Daarbij wordt alles gepubliceerd, maar kan het even snel weer verdwijnen zodra gebruikers de afbeelding in kwestie als ongepast markeren. Zo werd er in 2008 een Facebookgroep rond borstvoeding gecensureerd.

Die methode heeft dus haar voor- en nadelen. Maar ze werkt wel efficiënter dan een menselijke controle. Met honderden miljoenen afbeeldingen die per dag worden geüpload, is zo’n nazicht nagenoeg niet te doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business