"U bent een klein beetje zwanger"

Eurocommissaris Viviane Reding wil een algemene meldingsplicht voor datalekken. Bedrijven die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit zullen dit – net zoals in het Verenigd Koninkrijk – publiekelijk moeten melden. Anders riskeren ze een gevangenisstraf of boete.

In de landen waar dit principe is doorgevoerd leek het er bijna op dat het aantal datalekken plots spectaculair steeg. Niets is echter minder waar. Alleen konden organisaties het zich niet meer veroorloven om dit stil te houden.

Zullen we straks bewuster omgaan met de risico’s van het internet? Of blijven bedrijven, banken en overheden beveiliging nog steeds als een kostenpost beschouwen?

In de meer dan 15 jaar die ik in deze business actief ben, heb ik de technologieën in beveiliging enorm zien evolueren. Hetgeen ik al die jaren echter tegen een heel wat trager tempo heb zien evolueren, is onze alertheid en onze pro-activiteit in het bestrijden van deze internetcriminaliteit. Veelal gaat men er van uit dat het ons niet zal overkomen.

Bewustzijn
Zal Reding erin slagen om internetbeveiliging een paar trapjes te doen klimmen op onze bewustzijnsladder? Want geef toe, er is nog heel wat ruimte voor verbetering.

Een paar maanden geleden werd er nog bericht over een virus dat gebruikers van internetbankieren aanzette tot het uitvoeren van ongewenste transacties. Hackers zijn daarbij letterlijk tussen de transactie en de bank gaan zitten om geld van de rekening te halen.

Wij Belgen hebben daar niet echt lang van wakker gelegen. Onze banken waren er immers snel bij om ons gerust te stellen en te verzekeren dat we ons geld zouden terugbetaald krijgen.

Of ze kwamen met de mededeling dat het toch maar om een “klein bedrag” ging, dus niks om je echt zorgen om te maken. Klinkt mij een beetje zoals een gynaecoloog die je zou melden “Niets aan de hand, u bent maar een klein beetje zwanger.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business