Nieuws

Ballmer beschuldigd van ‘verstikken’ troonopvolgers Microsoft

Een voormalig directeur van Microsoft verwijt Steve Ballmer dat hij elke topman wegjaagt die een bedreiging kan vormen voor zijn positie.

Joachim Kempin, die bijna 20 jaar voor het bedrijf uit Redmond werkte, spreekt in zijn boek ‘Resolve and Fortitude: Microsoft’s ‘secret power broker’ breaks his silence’ openhartig over de managementcultuur bij het softwarebedrijf.

En CEO Steve Ballmer komt er bekaaid af in het boek. “Steve is een erg goede zakenman, maar geef hem de positie van chief operating offier en niet die van CEO, want je zaak gaat anders naar de haaien”, zegt Kempin tegen PC Pro.

De auteur stond voor een deel van zijn loopbaan aan het hoofd van de Windows-verkoop aan pc-makers. Hij moest in 2002 het bedrijf verlaten toen zijn agressieve verkooptechnieken als aanleiding werden gezien voor de antitrustzaak die de Amerikaanse overheid tegen Microsoft startte.

Kempin zegt dat Ballmer sinds zijn aantreden in 2000 herhaaldelijk verschillende talentvolle managers het leven onmogelijk heeft gemaakt. Hij noemt daarbij de namen van softwarearchitect Ray Ozzie en ook Richard Belluzzo, een voormalige HP-directeur die achter de lancering van de Xbox-console zat.

Ballmers houding zou tevens een verklaring kunnen zijn voor het recente vertrek van Steven Sinofsky, de architect van het nieuwe Office en de laatste twee versies van Windows.

“Ze hebben iemand nodig van tussen de 35 en 40 jaar oud, een jonger persoon die de Facebook-generatie begrijpt en deze mobiele gemeenschap”, zegt Kempin.

“Ze hebben niet deze man op het podium nodig met zijn woeste, agressieve blik, die de volgende versie van Windows aankondigt en denkt dat hij daar mee kan scoren.”

Volgens de voormalige directeur heeft Microsoft, met aan het roer Ballmer, belangrijke fouten gemaakt. Het liet de productie van een eigen tablet versloffen en Kempin denkt ook dat de sjofele positie van de pc te wijten is aan mismanagement bij de softwaremaker.

“Denk aan de belediging voor pc-makers nu Microsoft zelf uitkomt met een tablet en Apple probeert te imiteren. En nu komen ze daarbovenop nog eens uit met een notebook”, daarbij refererend aan de lancering van de Surface en de Surface Pro.

boekbusinessinterviewitprofessionaljoachim kempinkritiekmanagementmicrosoftmismanagementnieuwsopvolgerray ozziesoftwaresteve ballmersteven sinofsky

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals