Nieuws

Zijn Microsofts Office Web Apps voldoende voor jou?

De laatste versie van Office Web Apps is gratis en verrassend krachtig. Hoe doet het kantoorpakket het ten opzichte van Googles aanbod?

In alle heisa over de prijzen en licenties van Office 2013 en Office 365, lijken veel mensen een feit over het hoofd te hebben gezien. Tijdens de afgelopen jaren heeft Microsoft zijn Office Web Apps-aanbod steeds verbeterd, tot op het punt waar het een bedreiging kan vormen voor … Microsoft Office.

Diegenen onder ons die Office dagelijks gebruiken, komen zelden in aanraking met Office Web Apps. Toch spelen ze een belangrijke rol in het nieuwe Office-ecosysteem. De huidige reeks Office Web Apps omvat de gekende programma"s Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Voor bedrijven maken ze meestal deel uit van een volledige Office 365-suite, of u kan de Office installatie achterwege laten en voor een redelijk kleine abonnementskost alleen de web apps gebruiken. Vooral voor kleine bedrijven lijkt de e-mail hosting en file sharing oplossing voordelig. Maar is ze de moeite? We bekeken de verschillende web apps even voor u, en legden ze naast Google Docs.

Ik heb zowel Office Web Apps als Google Docs van dichterbij vergeleken, maar de belangrijkste argumenten voor de doorsnee gebruiker laten we daarbij wel achterwege. Mensen kiezen voor een online kantoorpakket om twee redenen:

1. Het is gratis.

2. Het werkt op eender welke pc of Mac (en op mobiele toestellen) met elke moderne browser.

Het doorslaggevend punt is meestal het aantal vrienden, familie en collega’s die al werken met het ene of het andere systeem. Als je bedrijf voor Google heeft gekozen, gaat dat jouw werknemers in de richting van Google Apps duwen. Als je bedrijf op Office apps steunt als Word en Excel en gebruikt maakt van een Exchange Server, zullen je medewerkers ook zelf eerder in de richting van Office gaan.

Beide online kantoorpakketten slagen alvast in de “goed genoeg”-test voor het gewone thuis- en studentengebruik, en zelfs voor de meeste eenvoudige bedrijfsdocumenten. Maar toch, ik ben onder de indruk van wat de nieuwste Office Web Apps te bieden heeft. Hoewel deze programma’s technisch gezien web apps zijn, voelen ze aan als desktopprogramma’s, met snelle prestaties en een echte gebruiksinterface. De Office Web Apps hebben Microsofts lint (‘ribbon’) geadopteerd, zodat het lijkt alsof je in Word werkt wanneer je de Word Web App gebruikt. Je moet het lint van heel dichtbij bekijken om de features die ontbreken op te merken.

Googles interface is in vergelijking erg Spartaans en verouderd, met een zwart-wit thema en ontzettend veel pull-down menu’s.

Met een nadruk op het bewaren van tekstopmaak, zijn de Office Web Apps ideaal voor iedereen die regelmatig met de Office-bestandsformaten werkt. Ik vond het proces van documenten te converteren naar Googles bestandsformaten eerder vervelend en allesbehalve perfect. Langs de andere kan kan je een Office-document openen, bewerken en bewaren in de Word, Excel of PowerPoint Web Apps en je weet dat je geen tekstopmaak zal verliezen.

Ik was ook aangenaam verrast om te zien dat elke Office Web App nu simultaan bewerken ondersteunt. Als je een document met iemand deelt vanaf een gratis SkyDrive-account, kan iedereen met toestemming gelijktijdig aan het document werken. De aanpassingen verschijnen bijna onmiddellijk.

Office Web Apps hebben ook een streepje voor op Windows 8-tablets. Ik werd aangenaam verrast tijdens het testen van Office Web Apps in de moderne browser (zonder plugins) op een Windows 8-tablet. De browser is slim genoeg om vast te stellen dat er hardware met touch-ondersteuning beschikbaar is en biedt een Touch Mode-icoon (identiek aan dat in Office 2013) en een voor aanraking geoptimaliseerde werkbalk voor snelle opmaak.

Ik was niet zo onder de indruk van Googles prestaties met aanraking. Misschien dat het aanraakscherm op de prijzige nieuwe Chromebook Pixel de Google-ontwikkelaars inspireert om zich wat te herpakken.

De nieuwe Web Apps zijn uiteraard niet ideaal wanneer je een krachtig, volledig kantoorpakket zoekt, maar als aanvulling op je huissoftware, of als goedkoop alternatief voor een klein bedrijf, is het zeker een degeljik alternatief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business