“Bedrijven onderschatten schaduwzijde van Big Data”

Steeds meer bedrijven verkennen Big Data om gegevens op te slaan, te archiveren en verwerken. IT-professor Scholtes waarschuwt ondernemers voor 'de schaduwzijde van Big Data'.

“Bedrijven onderschatten schaduwzijde van Big Data”

Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van Big Data om massale hoeveelheden gegevens op te slaan, te archiveren en te verwerken. IT-professor Johannes Scholtes waarschuwt ondernemers voor wat hij ‘de schaduwzijde van Big Data’ noemt.

Scholtes is Chief Strategy Officer van de in de opsporing van e-fraude gespecialiseerde organisatie ZyLAB. “Veel bedrijven richten zich vooral op de kansen van Big Data”, zegt hij. “Ze gebruiken deze gigantische hoeveelheid beschikbare informatie om patronen en gedrag te herkennen en te voorspellen, om zo inkomsten te verhogen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

In het huidige juridische klimaat krijgen bedrijven echter steeds vaker te maken met gerechtelijke straffen omdat ze elektronische informatie niet kunnen vinden, en inbreuken op de privacy en veiligheid worden streng bestraft.”

Gebrek aan kennis
Professor Scholtes raadt bedrijven die Big Data willen omarmen aan te beginnen met het goed en verantwoord opkuisen van de data in hun verouderde systemen. “Als volgende stap moeten ze hun documenten ordenen volgens een juridisch verantwoord archiveringsplan en een strikt beleid invoeren voor datavernietiging.”

Volgens Scholtes onderschatten teveel organisaties de overstap naar verantwoord en proactief record-, informatie- en gegevensbeheer. “Het lijkt makkelijker dan het is”, zegt hij. “Maar de praktijk leert dat de meeste activiteiten op het gebied van dataopschoning, -archivering en –behoud, door een gebrek aan kennis stroef verlopen.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business