Nieuws

Google opent frontale aanval op Windows met ‘desktopapps’ voor Chrome

Chrome viert zijn vijfde verjaardag en Google neemt de gelegenheid om een nieuw type browserapp te lanceren die Windows-software beconcurreert op eigen terrein.

Google werkt al een tijdje aan zijn ‘superapps’, een selectie van browserapps die verder gaan de typische webdienst of browserextensie. De zoekmachine opent deze week een nieuwe sectie in zijn Chrome Web Store, waar je ‘apps voor de desktop’ kunt downloaden.

In een blogpost op de Google Chrome Blog, met als titel ‘een nieuwe soort Chrome Apps’, zegt hoofd engineering Erik Kay van Google:

“Vandaag onthullen we een nieuw soort Chrome App, die de snelheid, beveiliging en flexibiliteit van het moderne web samenbrengt met de krachtige functionaliteit die voorheen alleen beschikbaar was voor geïnstalleerde software op je toestellen.”

De nieuwe categorie apps waagt zich buiten het browservenster en start standaard op in een eigen werkvenster. Wie een van de nieuwe apps installeert, krijgt een startmenu cadeau waar de nieuwe apps worden samengebracht, zoals je in het screenshot hieronder kunt zien. Als je de nieuwe apps eenmaal hebt geïnstalleerd, hoeft Chrome niet meer open te staan om ze te kunnen gebruiken.


Het nieuwe startmenu verschijnt automatisch in de Windows-menubalk als je een desktopapp installeert.

Toegang tot webcam en harde schijf
Google heeft in de afgelopen maanden een waslijst aan api’s beschikbaar gesteld, waarmee ontwikkelaars aan bestanden op de harde schijf of usb-opslag kunnen, gebruikers binnenin hun apps kunnen laten betalen en contact kunnen maken met de webcam.

Een belangrijke troef is de mogelijkheid om door te kunnen werken als geen internetverbinding aanwezig is.

De nieuwe categorie apps zijn feitelijk een veredelde versie van zogenoemde ‘single site browsers’, waar Mozilla al in 2007 mee begon te experimenteren. Zijn Prism-project (niet van de NSA), dat online diensten in hun eigen browservenster plaatste, liep destijds echter op weinig uit.

Wie de nieuwe desktopapps wil installeren, is verplicht om in te loggen met zijn Google-account. Dat moet het mogelijk maken om geïnstalleerde apps en bijbehorende gegevens te synchroniseren tussen toestellen.

Visitekaartje voor Chrome OS-laptops
Het aanbod is voorlopig beperkt, maar bekende diensten als Evernote en Pocket hebben reeds een desktopapp uitgebracht voor de Google-browser.

De nieuwe ‘desktopapps’ voor Chrome komen als eerste uit op Windows en Chrome OS. Mac OS X en Linux volgen later.

Ze kunnen uitgroeien tot een belangrijk wapen in de strijd om de gunst van laptopgebruikers. Een groeiend aantal pc-fabrikanten, waaronder Lenovo, Acer en HP, zien Chrome OS als een groeimarkt en willen in het komende jaar meer Google-laptops lanceren om hun verkoop op te krikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business