Nieuws

ERP in alle maten en vormen

Jaren geleden al hebben we ERP dood verklaard, maar de term is nog springlevend. Al dekt de vlag een totaal verschillende lading dan vijf à tien jaar geleden.

Jaren geleden al hebben we ERP dood verklaard, maar de term is nog springlevend. Smart Business sprak met enkele experts op zoek naar de nieuwste trends. Het eerste deel in onze mini-reeks over ERP anno 2014. Smart Business sprak met enkele experts op zoek naar de nieuwste trends.

1. Cloud in alle vormen

Tot voor enkele jaren was iedereen het er over eens: voor ERP is cloud computing echt een brug te ver. De complexiteit van deze software en de sterke mate van integratie met de rest van de bedrijfssoftware maakte ERP bij uitstek een product dat binnenshuis moest worden beheerd, onderhouden en aangeboden.

Maar met de onstuitbare opmars van alle vormen van mobile computing werd het steeds duidelijker dat cloud computing ook voor ERP-gebruikers een haalbaar en soms zelfs aantrekkelijker alternatief is voor de in-house versie van ERP.

Ook al blijven er de gekende nadelen: de soms moeilijkere integratie met de rest van de omgeving en de kostprijs. Indien u de software tien jaar of langer blijft gebruiken (niet ongebruikelijk voor ERP-pakketten)  komt het heel wat duurder uit dan in het oude model met licenties.

"2014 wordt een scharnierjaar voor ERP in de cloud"  oordeelt Petro Aerts, business unit manager bij Aspex, "We komen van een periode waarbij cloud-ERP door iedereen werd afgeraden. ERP is immers met alles binnen de organisatie vergroeid en vormt daardoor een groot risico. Vandaag zijn we echter op een kantelpunt gekomen. Steeds meer organisaties zijn zich namelijk bewust van de voordelen van een ERP-oplossing in de cloud, op het vlak van investering, kostprijs en beheer. Nu is het enkel nog wachten op het moment van de waarheid."

Dat moment van de waarheid ziet Petro Aerts vooral op momenten dat een organisatie grondig moet veranderen, bijvoorbeeld na een overname of strategische koerswijziging.

Voor eerder grote bedrijven zal een cloud-only oplossing wellicht nog niet meteen overwogen worden, meent Franky Geldhof, Applications Director voor Oracle Benelux: "zij kunnen kiezen voor een "co-existence strategie" die on premise en de cloud combineert. Voor bepaalde processen wordt dan de core-oplossing op de traditionele manier geïnstalleerd. Daaraan worden cloud-oplossingen toegevoegd voor specifieke diensten, precieze processen die een snelle reactie vereisen of voor lokale behoeften van een filiaal of departement." Hybride clouds dus, een vorm die steeds vaker opduikt, niet alleen voor ERP-software.

2. KMO"s in alle maten

De opmars van de KMO in ERP-land is onstuitbaar. Door nieuwe mogelijkheden zoals de hierboven beschreven cloud-versies, maar ook door betaalbaardere ERP-systemen zoals Microsoft Dynamics, Sage en Open ERP, begint de KMO nu ook de waarde van ERP voor de eigen organisatie in te schatten. Daardoor wordt de stap naar ERP sneller gezet.
 

Goed nieuws voor de softwarebouwers maar ook voor de integratoren. Vooral de kleinere integratoren, nuanceert Paul-Etienne de Wasseige, sector lead manufacturing bij Trasys: "Omdat KMO’s doorgaans integratoren van dezelfde grootte kiezen, worden die kleine integratoren als gevolg van het succes ook steeds groter."

Die consolidatie verwacht Stijn Geeroms, product marketing manager bij Edan Business Solutions, overigens ook bij de leveranciers van cloud software, omwille van die prijzenslag: "Het risico komt nu bij de leverancier te liggen. Die krijgt namelijk initieel minder inkomsten (omdat de klant meestal met een beperkt aantal gebruikers en modules begint, nvdr), terwijl ze meer onder druk staan om te zorgen dat alles perfect werkt. Niet alle leveranciers zijn hier klaar voor of zijn in staat om zich aan te passen. Er zullen hier ongetwijfeld een aantal onder bezwijken waardoor de huidige consolidatiegolf nog zal toenemen."

Daarom stellen de grote leveranciers graag nog een ander alternatief voor: vooraf geconfigureerde versies voor specifieke sectoren, waarmee een klant – mits deze niet te veel aan de standaard versie  sleutelt  - sneller en goedkoper aan de slag kan dan met de traditionele versies.

In een volgend artikel in deze minireeks over ERP komen twee andere grote trends in ERP aan bod: inzicht en mobiliteit.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business