Nieuws

ERP in alle maten en vormen (2)

Jaren geleden al hebben we ERP dood verklaard, maar de term is nog springlevend. Deel 2 in onze minireeks over trends in ERP: inzicht en mobiliteit.

Jaren geleden al hebben we ERP dood verklaard, maar de term is nog springlevend. Smart Business sprak met enkele experts op zoek naar de nieuwste trends. De eerste twee trends brachten we al in een vorig artikel. We sluiten onze reeks af met de twee laatste trends:

3. Allerlei vormen van inzicht

Wie vandaag de dag over inzicht en "business intelligence" spreekt, heeft het onvermijdelijk over "big data". En terecht, vindt Paul-Etienne de Wasseige: "ERP is al vijftien jaar volop in gebruik. Daarmee zitten bedrijven op tonnen waardevolle gegevens. Met "big data" creëren we een nieuwe discipline die daar intelligentie uit moet puren."

Maar big data is meer dan een datawarehouse met de ERP-gegevens ingegooid, waarop dan analyses kunnen  worden uitgevoerd, waarschuwt Wim Mues, Business Development Manager Supply Chain Solutions& Manufacturing bij SAS BeneLux: "ERP biedt enkel een overzicht op het operationele niveau is daarom EEN bron van data geworden, maar niet meer DE bron. Je moet rekening houden met interne factoren (prijs, promotie, …), externe (wat doet de concurrentie, …) en overige (zoals operationele processen)."

Maar er is ook wel behoefte aan operationele intelligentie, waarbij de ERP-gebruiker inzichten uit het ERP-systeem voorgeschoteld krijgt, die hem of haar helpt bij het nemen van de juiste beslissing tijdens een operationeel proces. Die inzichten kunnen tegenwoordig soms razendsnel tevoorschijn worden getoverd, dankzij het gebruik van "in-memory computing", een technologie waarbij grote hoeveelheden gegevens in het werkgeheugen kunnen worden geladen.

Maar niet alleen de snelheid is van belang, ook de visuele interface, vult Christine Moons, Director Tax & Accountancy van Kluwer, aan: "Bedrijven willen in hun ERP-software makkelijk consulteerbare dashboards en rapporten om hun omzet, kosten en orders gemakkelijker op te volgen per artikel, per regio, per klant, etc.", want razendsnelle resultaten helpen natuurlijk weinig als ze in een onoverzichtelijke interface worden aangeboden.

4. Mobiliteit, in alle vormen en maten

De huidige trend om werknemers buiten de bedrijfsmuren te laten werken, verhogen de behoefte aan een mobiele en/of van op afstand raadpleegbare versie van alle bedrijfssoftware, dus ook van ERP.

"We zitten zelfs al in een tweede fase," zegt Martin Gunnarsson, director Research and Strategy bij IFS, "waarbij bedrijven mobiele strategieën uitwerken die van de nieuwe mobiele technologieën gebruik maken. Die bedrijven zijn nu de oude mobiele toestellen aan het vervangen door smartphones en tablets, met apps als nieuwe en productieve interface voor hun bedrijfsapplicaties."

De tablets en smartphones zullen de PC"s en werkstations niet vervangen, daar is Filip De Graeve, zaakvoerder van Cat Solutions, van overtuigd: "maar indien goed geïmplementeerd met het bedrijfssysteem, kunnen ze zorgen voor het raadplegen van realtime gegevens en voor een verlengstuk bij het verzamelen van gegevens."

Op dinsdag 4/2 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over mobile business in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.

Naast hun visie op de huidige trends in de ERP-markt vroegen we onze experts ook om nuttige tips en trucs. De meest opmerkelijke bundelen we hieronder.

"Denk aan de integratie met uw ERP-software wanneer u een webshop opent. Wie beide goed integreert, kan een ware efficiëntieslag doen. Zo kunnen de orders worden geautomatiseerd en wordt de voorraad up-to-date gehouden en ook de betalingsverwerkingen verlopen geautomatiseerd." Christine Moons, Kluwer

"Hanteer een gefaseerde aanpak bij een ERP-project. Begin met de afdeling die er het meest nood aan heeft. Dat kan de boekhoudafdeling zijn, maar ook de aankoopdienst of de productieafdeling. Ga fase per fase verder met het uitrollen van het ERP-systeem." Didier Van Speybroeck, ceo van Silicon

"Onderschat de migratie van gegevens uit andere systemen naar het ERP-systeem niet. Informatie is van vitaal belang voor een bedrijf. Als die informatie niet goed georganiseerd en beheerd wordt, leidt dat onvermijdelijk tot problemen."Luc Marin, NRB

"Wanneer de input verschoven wordt van de verantwoordelijke naar de mobiele medewerker, wordt die soms te veel belast en verdwijnt de controle voor een stuk. Dit kan tot een lagere kwaliteit leiden in plaats van tot een grotere productiviteit." Filip De Graeve, CAT Solutions

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business