Nieuws

Negen leugens die ontwikkelaars zichzelf vertellen

Iedereen liegt zichzelf wel eens iets voor, zowel op persoonlijk vlak als professioneel. Softwareontwikkelaars kunnen er ook iets van.

De volgende leugentjes voor bestwil zult u regelmatig uit de mond van een softwareontwikkelaar horen:

1. Deze code heeft geen commentaar nodig

Ontwikkelaars programmeren veel liever dan dat ze hun code becommentariëren, want dat laatste lijkt op het eerste gezicht niet echt productief. Het mag dan ook niet verbazen dat ze allerlei drogredenen verzinnen om geen commentaar te schrijven.

2. Dit gaat niet lang duren

Ontwikkelaars onderschatten maar al te vaak hoe moeilijk hun taken zijn. De kleinste veranderingen lijken bedrieglijk eenvoudig maar kunnen grote gevolgen hebben.

3. Ik kan dit beter zelf doen

Dankzij openbronsoftware kunt u heel wat software hergebruiken, maar dat houdt veel ontwikkelaars niet tegen om te denken dat ze het zelf beter kunnen.

4. Ik los dit later wel op

Tussen de keuze om iets snel te doen of iets juist te doen, neigt de slinger maar al te vaak naar het eerste. Het perfectioneren doet u later wel, denkt u, waarna u het vergeet.

5. Het is maar een kleine aanpassing

Zelfs de kleinste aanpassing kan tot onverwachte problemen leiden. Veel software hangt immers complex aan elkaar.

6. Het is geen bug

Soms willen ontwikkelaars gewoon niet toegeven dat hun code iets verkeerd doet. Dat is geen bug, zegt u dan, want op mijn machine werkte het.

7. Ik weet wat ik doe

Ontwikkelaars zijn soms zo zelfzeker dat ze stappen overslaan. Dan begint u zonder architectuur en ontwerp onmiddellijk te programmeren en voordat u het weet zit u in een wespennest.

8. Die test kan ik veilig overslaan

Tests zijn net zoals commentaar: ontwikkelaars vinden ze saai. Ze zullen excuses genoeg vinden om bepaalde tests over te slaan: het is maar een kleine aanpassing, het werkt, …

9. Ik gebruik $FAVORIETE_PROGRAMMEERTAAL, dus het is in orde.

Sommige ontwikkelaars zijn zo verliefd op hun favoriete programmeertaal dat ze er alles mee willen ontwikkelen, ook al is de keuze niet in alle gevallen optimaal. De beperkingen van de taal worden dan maar al te vaak met de mantel der liefde bedekt.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business