Nieuws

Domino’s Pizza gehackt en afgeperst, deadline vanavond

Als Domino's Pizza vandaag geen 30.000 euro betaalt aan hackerscollectief Rex Mundi, worden de gegevens van 650.000 Belgische en Franse klanten openbaar gemaakt.

Hackerscollectief Rex Mundi kon de persoonlijke gegevens van klanten van Domino’s Pizza bemachtigen, en vraagt een losgeld van 30.000 euro om die informatie voor zich te houden. Als het bedrijf niet betaalt, liggen jouw wachtwoord, e-mailadres, telefoonnummer en thuisadres te grabbel – net als je voorkeuren qua pizza-topping.

Rex Mundi maakte zijn eisen bekend op Twitter. Daar pochten ze dat ze de persoonlijke gegevens van maar liefst 650.000 klanten hadden gestolen omdat “de Belgische en Franse Domino’s op dezelfde kwetsbare server opereren”.

Zo’n 58.000 van die gehackte accounts zijn van Belgische klanten. De gestolen gegevens bevatten alles van het gebruikelijke e-mailadres en wachtwoord over leveradressen tot je favoriete pizza-toppings. Ogenschijnlijk zijn er geen betaalgegevens gelekt.

Het bedrijf heeft van de hackers tot vanavond 20.00 uur gekregen om het geld te betalen; anders zullen de gegevens publiek gemaakt worden. Domino’s heeft echter al laten weten dat ze dat niet van plan zijn zich te laten afpersen, en het losgeld dus ook niet zullen betalen.

Het is ook eerder ongebruikelijk dat hackers die munt willen slaan uit hun activiteiten hun eisen zo publiekelijk bekendmaken. Meestal gebeuren dit soort ransom-deals achter gesloten deuren; veel bedrijven blijken meer geïnteresseerd te zijn in het beschermen van hun reputatie dan in het veilig houden van hun klantgegevens…

Wachtwoord veranderen
Als ook jij klant bent bij Domino’s, kan je dus maar beter stappen ondernemen. Onder andere websecurity-bedrijf Vasco roept gebruikers al op tot extra waakzaamheid. Wijzig in ieder geval zo snel mogelijk je gebruikersnaam en wachtwoord op de website van Domino’s, maar ook op alle weblocaties waar je dezelfde log-ingegevens gebruikt. Anders kan men met de gestolen gegevens toegang krijgen tot allerlei bijkomende informatie op andere websites. Verder kan je ook beter op je hoede zijn voor pogingen tot phishing, zowel via valse Domino-mails als via de telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business