Nieuws

Waarom een goede ontwikkelaar vaak geen goede projectmanager is

De taken van ontwikkelaar en projectmanager staan diametraal tegenover elkaar. Weersta daarom de verleiding om voor een klein project een van de ontwikkelaars ook projectmanager te maken.

Het gebeurt maar al te vaak: er begint een klein project dat geen voltijdse projectmanager nodig heeft. Daarop wordt beslist dat een van de ontwikkelaars ook de hoed van projectmanager opzet. Wie begrijpt immers beter wat er moet gebeuren dan een ontwikkelaar?

Er is inderdaad geen inherent conflict tussen het type persoon dat een goede ontwikkelaar is en het type dat een goede projectmanager is. Beide focussen zich op details en werken resultaatsgedreven. Maar het is eenvoudigweg niet mogelijk om tegelijk als een goede ontwikkelaar en een goede projectmanager te werken.

Software ontwikkelen is als een droomtoestand. Om productief te zijn, moet u een volledig symbolische wereld ingaan, waar u algoritmes en variabelen manipuleert, ideeën uittest en ingewikkelde denkpatronen volgt. Dat vereist lange periodes van concentratie. Elke keer dat u onderbroken wordt, verliest u uw gedachtegang. En na de onderbreking kan het 15 minuten duren voor u terug op hetzelfde punt bent, of misschien zelfs een dag. Kortom, de kost van onderbrekingen tijdens softwareontwikkeling is heel hoog.

Gedreven door onderbrekingen

Projectmanagement daarentegen vereist een heel andere manier van werken. Projectmanagers werken niet in een droomtoestand, maar zijn onmiddellijk aanwezig in hun omgeving en moeten direct in contact zijn met de feiten, emoties en politiek op de werkvloer. Ze moeten de activiteiten van allerlei mensen coördineren, begrijpen welke vooruitgang ze maken, welke obstakels ze tegenkomen, wat ze nodig hebben enzovoort. Ze moeten altijd beschikbaar zijn om crisissen te voorkomen, problemen op te lossen en te communiceren. Met andere woorden: hun werk wordt bijna volledig gedreven door onderbrekingen.

Er is geen enkele manier om beide types werk samen te doen. Vraagt u iemand om zowel ontwikkelaar als projectmanager te zijn, dan zal hij in beide jobs onproductief zijn. Het project zal chaotisch verlopen en de ontwikkeltaken die hij moet uitvoeren raken niet op tijd af.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business