Nieuws

HP wil zichzelf in twee splitsen

HP onderzoekt of het zichzelf kan opsplitsen in twee bedrijven, met elk een eigen focus, om zo competitief sterker te staan.

 Ken Wolter / Shutterstock.com

Hewlett-Packard lijkt op het punt te staan om uit elkaar te gaan. ‘s Werelds tweede grootste pc-fabrikant wil naar verluidt zijn pc- en printerafdeling scheiden van de afdeling corporate hardware en service operations.

Het nieuws werd zondag naar buiten gebracht door The Wall Street Journal, die zich daarvoor baseert op “bronnen die bekend zijn met de plannen”. Een offici&eeuml;le aankondiging zou volgens die bronnen begin deze week al kunnen volgen.

HP zou de splitsing al geruime tijd aan het overwegen zijn, in samenspraak met zijn investeerders. De pc- en printerafdeling was in 2013 goed voor een omzet van 55,9 miljard dollar, ongeveer de helft van HP’s totale omzet dat jaar.

In zijn huidige vorm is HP een te logge organisatie om voldoende focus op één domein te leggen en daar te domineren. Door de pc- en printeractiviteiten af te splitsen van de rest, kan het bedrijf gerichter investeren om zo zijn positie aan de top van de wereldwijde pc-markt te herwinnen van het Chinese Lenovo.

Het is niet de eerste keer dat HP een poging onderneemt om zijn pc-tak af te splitsen. In 2011 speelde voormalig CEO Leo Apotheker al met een gelijkaardig idee, maar werd toen teruggefloten door investeerders en uit zijn positie gedwongen. Huidig CEO Meg Whitman volgde hem op en begon aan een stappenplan over meerdere jaren om HP nieuw leven in te blazen.

Update 13.27 uur:

HP heeft de plannen ondertussen officieel bevestigd. De pc- en printerafdeling blijft verder bestaan als HP, met hetzelfde beeldmerk, en zal zich in de toekomst ook op 3D-printing toeleggen. HP-topman Dion Weisler zal de dagelijkse leiding nemen over dit bedrijf, terwijl huidig CEO Meg Whitman de raad van bestuur zal voorzitten. 

De afdeling corporate hardware en service operations wordt omgedoopt tot Hewlett-Packard Enterprise en zal worden geleid door Whitman, met Patricia Russo als voorzitter van de raad van bestuur.

bedrijfbusinessconcurrentiefinancieelhpnieuwssmart businesssmartbusinesssplitsen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals