Nieuws

Aantal cyberincidenten in België verdubbeld op één jaar tijd

Het aantal cyberincidenten in België is op één jaar tijd verdubbeld. Op lange termijn is de toename nog opvallender. In vergelijking met 2010 gaat het om zeven keer meer incidenten.

Het aantal werkelijke cyberincidenten is vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2013. Er waren in 2014 gemiddeld 822 cyberincidenten per maand tegenover 339 in 2013. Ten opzichte van 2010 is dit zelfs een verzevenvoudiging. 

Complexer

Dat blijkt uit een rapport van CERT.be, het federale cyber emergency team met de resultaten van alle meldingen die de organisatie in 2014 mocht ontvangen. "Uiteraard hebben we ondertussen meer naambekendheid gekregen en melden bedrijven en organisaties daardoor gemakkelijker in alle confidentialiteit bij ons", zegt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be. "Maar er zijn simpelweg meer cyberincidenten." 

Bovendien gaat het ook om meer ingrijpende incidenten."Het gaat steeds meer over complexe incidenten waar meer analyse bij nodig is." Ondanks alle meldingen blijft dit slechts een beperkt deeltje van de cyberincidenten die er in België gebeuren.

Derden

Meldingen rond IT-infrastructuur die door derden gescand worden, komen het meeste voor. "Grote beveiligingsproblemen zoals Heartbleed en eerder Poodle hebben ervoor gezorgd dat IT-systemen nog steeds veel worden gescand om deze zwakheden te detecteren en uit te buiten,” vervolgt Christian Van Heurck.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business