Hoe vertrouwelijk zijn uw Skype-gesprekken?

Omdat Skype weigert het Mechelse parket inzicht te geven in gesprekken met betrekking tot criminele activiteit, moet het bedrijf zich verantwoorden voor de rechter.

 

Het Mechelse parket daagt Skype voor de rechter, zo schrijft De Standaard.

In een onderzoek naar het Armeense criminele circuit bleek dat verdachten gebruik maakten van Skype als communicatiemiddel om onder andere de levering van illegale of gestolen goederen te bespreken.

Daarop eiste de onderzoeksrechter inzicht in de gesprekken. Volgens deze instantie biedt Skype telecommunicatiediensten aan op Belgisch grondgebied, en valt het derhalve onder de Belgische telecomwet. Daarbij komt dat de verdachten in kwestie zich in België bevonden en van de Belgische nationaliteit zijn.

Skype hield de deur echter dicht. Als reden gaf Skype dat het helemaal geen telecomoperator is in België, toch niet in dezelfde zin als Proximus, Mobistar of Base. Daarnaast zou het technisch onmogelijk zijn om gesprekken af te tappen.

Naar aanleiding van de weigering hebben de autoriteiten besloten de VOIP-dienst aan te klagen, omdat het de telecomwet zou hebben overtreden. Begin juni wordt de zaak behandeld.

In 2009 werd Yahoo om een gelijksoortige overtreding aangeklaagd. Het bedrijf weigerde destijds ook mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. Omdat Yahoo zijn diensten in België aanbood beschouwde de rechter het als een Belgisch bedrijf, en diende het mee te werken. Uiteindelijk kreeg Yahoo een boete. De kans is dus groot dat met Skype hetzelfde zal gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business