HP sluit tijdperk af

Op haar gebruikersconferentie Discover sluit HP een tijdperk af. Het bedrijf gaat verder in twee aparte delen. Een scenario dat in de sterren stond geschreven.

 
Op haar gebruikersconferentie Discover sluit HP een tijdperk af. Het bedrijf gaat verder in twee aparte delen: HP Inc. en Hewlett Packard Enterprise. Dat de twee hun eigen weg gingen gaan, stond in de sterren geschreven.
 
“Splitsen in twee grote bedrijven was de beste keuze”, zo begon Meg Whitman haar keynote op HP Discover, de gebruikersconferentie van HP. Meteen ook de laatste keer dat het evenement door het ‘complete’ HP werd georganiseerd. Vanaf november gaan de twee delen hun eigen weg, al blijven ze nog wel nauw samenwerken.
 
HP Enterprises met services, servers, storage, networking en software. Het gaat hier zowel om traditionele als cloud. HP Inc. zal zich bezighouden met pc’s en printers. “We doen deze scheiding om te overleven en om verder te groeien”, zo stelde Whitman.

Helft van tijd

Over de drijfveren van de splitsing werd tijdens de officiële keynote niet echt veel woorden besteed, al kwam men er tijdens de vragenronde nog wel op terug. Klantenfocus blijkt de belangrijkste drijfveer. “In het oude HP-tijdperk zaten we met het management de helft dan de tijd over pc’s en printers te praten, en de andere helft over datacenters en cloud. Dat hoeft nu niet meer”, aldus Mike Nefkens, Executive VP HP Enterprise Services.
 
De vraag is wel of beide bedrijven bij hun chipfabrikanten dezelfde voorwaarden kunnen krijgen nu servers en pc’s bij twee afzonderlijke bedrijven zitten. Volume is in dit domein een belangrijk gegeven.

Pc afstoten

Dat HP ooit zijn pc-divisie ging afscheiden, was overigens duidelijk. Al bij de voorganger van Whitman was hier sprake van, maar zij hield tijdlang de boot af. De laatste jaren gaat het in de zakenmarkt om oplossingen voor bedrijven, en niet puur het doorschuiven van servers. Waardoor het verschil tussen de consumentendivisie en de bedrijfsdivisie er niet bepaald kleiner op werd.
 
Bovendien is het een trend bij sectorgenoten. Zo wist IBM de voorbije jaren ook zijn pc-divisie van de hand te doen. Dat bedrijf pakte het niet zo radicaal aan als HP, maar verkocht keer op keer hardware-onderdelen als pc”s, printers en zijn X86-servers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business