Nieuws

Bedrijven getroffen door PRISM-onthullingen nu bij de beste op vlak van privacy

Technologiebedrijven die in een kwaad daglicht werden gesteld na de onthullingen van Edward Snowden, zijn nu bij de beste leerlingen van de klas wat privacy betreft.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft woensdag zijn jaarlijkse “Who has your back?”-rapport gepubliceerd. In dit rapport worden technologiebedrijven gerankt op basis van hoe hard het zijn klantengegevens beschermd tegen overheidsspionage.

De privacygroep heeft 24 bedrijven geëvalueerd, waarvan een derde een maximale score van vijf sterren kreeg. Twee van de bedrijven met een score van vijf sterren, Apple en Yahoo, werden in 2013 nog beschuldigd door Edward Snowden voor het meewerken aan het spionageprogramma van de Verenigde Staten. Van de andere bedrijven op Snowdens lijst, kreeg Facebook een score van vier sterren. Microsoft en Google kregen daarentegen slechts drie sterren.

In het rapport van twee jaar geleden, juist voor Snowdens onthullingen, had Apple nog een magere score van nul sterren en Yahoo had er slechts één. Ook Facebook, Google en Microsoft kwamen tekort op bepaalde vlakken.

“We vertrouwen vele details over ons privéleven toe aan digitale serviceproviders. Vaak is het bedrijfsbeleid, niet de wetgevingen, onze beste bescherming tegen overheidsspionage.”, zei de directeur van EFF Rainey Reitman. “Technologiebedrijven moeten een sterk privacybeleid hebben en we zijn onder de indruk van de vooruitgangen die bepaalde bedrijven hebben geboekt.”

Niet tegenstaande hebben enkele van de zwaarste overtreders geen tot weinig vooruitgang geboekt, ondanks het verhoogde bewustzijn van overheidsspionage in de voorbije maanden en jaren. Eén van de grootste dalers is Verizon te noemen, welke van vier sterren naar twee sterren is gezakt op een jaar tijd. Volgens gelekte informatie zou Verizon gedwongen zijn geweest alle records van zijn volledige klantenbasis door te geven aan de overheid, wat de sterke daling kan verklaren.

Ook naar WhatsApp wordt sterk uitgehaald, welke geen enkele van de best practices van het EFF toegepast zou hebben. “We waarderen de stappen die de eigenaar van WhatsApp, Facebook, heeft genomen om zijn gebruikers te beschermen. Er is echter zeker nog ruimte voor verbetering wat WhatsApp betreft.”, wordt verteld in het rapport.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business