Nieuws

2015 wordt wonderjaar voor hybride toestellen

Terwijl de computermarkt klappen krijgt, lijkt de weg voor 2-in-1 laptops en tablets helemaal vrij te zijn. In 2015 zal de verkoop met 77% toenemen.

Het zijn harde tijden voor traditionele desktops en laptops. Wereldwijd blijft de verkoop jaar na jaar dalen, ten voordele van ultrabooks en tablets. De 2-in-1 hybride toestellen lijken nu ook te gaan profiteren van de drang naar draagbare alternatieven.

Een nieuw rapport van Gartner bericht dat de verkoop van ‘ultramobiele hybrides’ voor 2015 maar liefst 77% hoger zal liggen ten opzichte van 2014, toen er 12,6 miljoen hybrides verkocht werden. Datzelfde rapport verwacht dat de verkoop tegen 2019 zal stijgen naar 58 miljoen stuks.

Asus marktleider

Asus was vorig jaar marktleider met 3,1 miljoen verkochte toestellen, terwijl Lenovo de tweede stek bezet met 1,9 miljoen. Op de derde plaats kwam HP met een totaal van 800.000. HP dankt deze cijfers aan zijn uitgebreide gamma dat hybrides bevat van 199 dollar tot 1.999 dollar.

Gartner neemt Microsoft wel op in zijn rapport, maar plaatst de Surface-reeks in een aparte categorie aangezien elk toestel zonder toetsenbord wordt geleverd. In de categorie ‘ultramobiele tablet’ wist Microsoft 36% van de markt te veroveren – goed voor ongeveer 1,4 miljoen tablets. Nemen we de Surface-reeks toch op in het overzicht van hybride toestellen, dan belandt het op de derde plaats, na Asus en Lenovo.

Als Microsoft zijn marktaandeel weet vast te houden, zal het 3 miljoen stuks verkopen in 2015. Als de geruchten kloppen dat er voor deze zomer een Surface 4 verschijnt die op Windows 10 draait, kan dit cijfer echter nog de hoogte ingaan.

Windows 10

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten, China, Brazilië, Indië en Duitsland blijkt bovendien dat 11% van de tabletgebruikers, 10% van desktopgebruikers en 8% van laptopgebruikers overwegen om binnen de twee jaar een hybride aan te schaffen.

Het leeuwendeel van deze groei zal toe te schrijven zijn aan particulieren. Voor zakelijke gebruikers lijkt een hybride vooralsnog niet aantrekkelijk genoeg. Het omschakelen tussen desktops en mobiele toestellen loopt immers nog niet vlot genoeg doordat het merendeel van de bedrijfscomputers nog steeds draait op Windows 7. Windows 10 zou dan wel eens de sleutel kunnen zijn die dit slot ontgrendelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business