Nieuws

Printerverkoop fors achteruit in ons land

De verkoop van printers is dit jaar behoorlijk gedaald in ons land. Het gaat om een terugval van ruim 20 procent.

 
De cijfers komen van het bureau Context dat zich specialiseert in marktcijfers rond technologieproducten. Het bureau ziet de Belgische printermarkt met 21 procent dalen, wat een behoorlijke terugval is.
 
Toch trachten leveranciers, ondanks de dubbele cijfers, de terugval te relativeren. “Eén kwartaal is dus een te korte periode om een bepaalde trend te bevestigen, zeker gezien de snel veranderende markt. We kunnen de cijfers van Q1 dus niet als referentie nemen, omdat de periode te beperkt”, stelt Eric Gryson, de CEO van Ricoh in België en Luxemburg, een aanbieder van printers en bijhorende diensten.
 
Gryson suggereert om de cijfers over een jaar tijd te bekijken, al is ook in dat opzicht de markt stagnerend. Toch noen niet alle onderdelen het slecht. “Wanneer we de laatste totale jaarcijfers bekijken, zien we een stijging van 45 procent bij de SF Colour Laser Printers in een stagnerende markt”, oppert Gryson. “De totale Ricoh SF Laser Printer verkoop daalde daarenboven vier keer minder snel dan de totale Belgische markt.”
 
West-Europa
In heel West-Europa is de markt eerder stabiel. De zogenaamde MFP’s (multifunctional printers) dalen in West-Europa met 1 procent, terwijl de zogenaamde Laser SFPs (single-function printers) in deze regio met 2 procent stijgen. Frankrijk en Nederland stijgen licht. Luxemburg valt nog zwaarder terug.
 
Dat printerfabrikanten hun model verleggen naar diensten en software toepassingen, is niet nieuw. De verkoop van hardware staat, zoals uit de cijfers van Context blijkt, hoe dan ook onder druk.
 
Tijdelijk
 
Al is de trend ook niet meteen bemoedigend. “We zien inderdaad dat de resultaten van het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van 2015 volledig anders zijn dan de trend die blijkt uit de laatste totale jaarcijfers”, merkt Gryson op. “Voornamelijk onze SF Colour Laser Printers kenden een daling van 13 procent.”
 
Hopelijk voor de markt gaat het hier om een tijdelijke uitschuiver. Bemoedigend is het alvast niet. Benieuwd of de verkoop zich herstelt in ons land.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business