Nieuws

Reboot: Mobile Device Management

Zoekt u meer informatie over Mobile Device Management? Reboot geeft uitleg bij enkele basisbegrippen en -vragen over MDM.

 
De zomer is de perfecte periode om uw kennis van business IT af te stoffen. De reeks Reboot overloopt enkele bekende en minder bekende begrippen uit elk segment van de sector.
 

1. Wat is mobile device management?

Mobile device management-systemen helpen bedrijven met de overstap naar het mobiele tijdperk, en regelen alles op het vlak van beveiliging en beheer. Zo zorgen ze ervoor dat gebruikers van mobiele toestellen als smartphones en tablets een policy afsluiten. Ze laten u toe om van op afstand bedrijfsdata van een mobiel toestel te wissen of om een toestel simpelweg uit te schakelen. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord opleggen of bepaalde functies (zoals WiFi) blokkeren. Ze kunnen automatisch mobiele toestellen lokaliseren en ze synchroniseren via Active Directory (dat de rechten en instellingen in een bedrijfsnetwerk beheert). Sommige spelers bieden een managementconsole waarmee u het gebruik van mobiele toestellen kunt analyseren.

2. Hoe groot is de markt?

Was de markt voor mobile device management (MDM) eind vorig jaar nog goed voor ongeveer een half miljard euro, dan zal ze in vier jaar tijd zowat verdubbelen, tot 1,1 miljard euro. Dat voorspelt althans onderzoeksbureau The Radicati Group.
 
De oorzaak voor deze nood aan MDM ligt voor de hand: de opmars van mobiele devices, ook op kantoor. Vaak heeft men het ook wel over de ‘mobile first’-aanpak, waarbij bedrijven voor hun toestellen en applicaties in de eerste plaats steeds meer in functie van mobiliteit denken. Anderzijds gebruiken mensen steeds vaker hun persoonlijke mobiele toestellen bij de uitoefening van hun job (Bring Your Own Device of BYOD).

3. Wie biedt het aan?

Het aanbod van MDM-spelers is erg divers. Enerzijds zijn er de traditionele namen, vaak (kleinere) bedrijven die zich al jaar en dag bezighouden met mobile device management, zoals Mobile Iron en Good Technology. Zij zijn momenteel nog steeds de marktleiders, al zijn er kapers op de kust. Anderzijds zijn er de typische namen in security zoals Kaspersky, Symantec en Sophos, maar ook de leveranciers van de devices zelf.
 
Zo biedt BlackBerry met BlackBerry Fusion een eigen aanbod aan waarbij niet enkele de eigen BlackBerry-technologie, maar ook de concurrentie (Android en iOS) wordt beveiligd en beheerd. Voorts is er een partij als Samsung die met Knox een aanbod biedt rond MDM.
Ook vooraanstaande partijen als Citrix, IBM en SAP roeren zich in deze markt. Bovendien zit de markt in volle beweging. Zo nam VMWare ruim een jaar geleden Airwatch over, een van de marktleiders.

4. Hoe bieden ze het aan?

Sommige systemen zijn bedoeld voor het traditionele on premise, geïnstalleerd binnen het bedrijf zelf. Vaak zijn dit softwaretoepassingen, al vindt u in deze categorie ook appliance-gebaseerde oplossingen. Dergelijke on premise-systemen zijn vandaag nog de meerderheid. Daarnaast zijn er nog oplossingen via de cloud.

5. Wat is enterprise mobility management?

MDM-systemen beheren vandaag niet enkel de mobiele toestellen alleen, maar ook steeds meer de apps en de content die ze met zich mee dragen. Daarom wordt mobile device management door onderzoeksbureaus als Gartner breder omschreven onder de term enterprise mobility management (EMM).
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business