Nieuws

5 trends die het gigabitnetwerk voortstuwen

Gigabitsnelheden zijn al mogelijk, maar in de praktijk komt u ze niet vaak tegen. In de komende jaren zal dat veranderen volgens Alcatel-Lucent, en wel door deze trends.

 
Internetdata die met gigabitsnelheden uw toestellen binnenkomen: de technologie is er al, maar in de doorsnee huiskamer of kantoorruimte worden zo’n snelheden nog lang niet gehaald. Het vraagt dan ook (onder andere) nieuwe investeringen van telecomproviders in hun netwerk om consumenten een dergelijke supersnelheid aan te bieden.
 
Met een tempo van een gigabit per seconde over de cybersnelwegen zoeven zou wel eens vlugger een feit zijn dan u verwacht. Op het Broadband World Forum te Londen haalde president Fixed Network bij Alcatel-Lucent Frederico Guillén 5 trends aan die het gigabitnetwerk voorstuwen. Enkele daarvan zijn ontwikkelingen die het gigabitnetwerk nodig hebben om tegemoet te komen aan de groeiende vraag, anderen stellen operatoren in staat om snelheden op te voeren.
BBWF 2015

5G

De eerste trend die Guillén poneert is het 5G netwerk. Wat die toekomstige mobiele netwerkstandaard uiteindelijk zal inhouden is nog onderwerp van een stevig debat tussen belanghebbenden in de sector, maar dat internetsnelheden significant zullen omhoog gaan lijkt een vaststaand feit. Guillén stelt ook dat het vaste en mobiele netwerk van telecomoperatoren op een pad van convergentie zitten: providers zullen op één net steunen om beide aan te bieden.

Internet of Things

Experts voorspellen dat er tegen 2020 tientallen miljarden apparaten met internetcapaciteit in de omloop zullen zijn. Daarvoor komt een sneller netwerk niet altijd op de eerste plaats, maar de capaciteit en betrouwbaarheid zullen zeker opgekrikt moeten worden.

NFV en SDN

Ook in netwerktechnologie zorgt virtualisatie voor nieuwe mogelijkheden. Via network function virtualization (NFV) kunnen functies van netwerkcellen in de cloud draaien. Gekoppeld aan software defined networking (SDN), een principe waarbij software en systemen de data en controlefunctie van een netwerk scheiden, opent dat nieuwe poorten voor een vlugger programmeerbaar en flexibeler raamwerk.

Ongelicentieerde wifi

Wifisignalen opereren op standaard vastgelegde golflengtes: 2,4 GHz of 5 GHz. Guillén ziet operatoren in de toekomst meer en beter gebruik maken van de ongelicentieerde golflengtes die daar buiten vallen. Zo is bijvoorbeeld de frequentie waarvan onder andere draadloze vaste telefoonlijnen gebruik maken interessant voor de communicatie van IoT-toestellen.

De cloud

We vertoeven steeds meer in de cloud tijdens onze digitale activiteiten omdat het snel, handig en vaak ook kosteloos is. Net zo voor netwerkproviders: om kosten te drukken zullen zij zich meer tot de cloud en virtualisatie wenden.
 
Onafhankelijk van hoe de bovenstaande trends in de komende jaren uitspelen, stelt Frederico Guillén dat de push naar het gigabitnetwerk nu al in gang is gezet. “Het is een sneeuwbaleffect dat alleen maar sterker zal worden. We hebben de tools om het te realiseren, en de vraag is er.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business