Nieuws

Disruptie jaagt directieleden het meeste schrik aan

Meer dan de helft van de kaderleden in bedrijven stellen dat ze bang zijn voor een concurrent uit onverwachte hoek die disruptie brengt in de sector. Dat en meer concludeerde een uitgebreide IBM studie.

 
Meer dan de helft van de kaderleden verwacht binnen twee jaar concurrentie van buiten de traditionele sector te moeten bekampen. Dat en meer komt uit de bus bij een uitgebreide studie van IBM, afgenomen bij 5.200 directieleden (CEO’s, CMO’s, CFO’S, CIO’s en anderen) uit 72 landen.

Uberisering

Die disruptie, in de studie ‘Uberisering’ genoemd, is volgens 54 procent hetgeen wat hen het meeste wakker houdt. “De grootste bedreiging zijn nieuwe concurrenten die nog niet als concurrent worden gezien”, zegt Piotr Ruszowski, CMO bij Mondial Assistance in de studie. Kwam concurrentie vroeger neer op het strijden om goedkopere of betere producten, dan sabelt men via digital disruption met compleet nieuwe businessmodellen om een sector op zijn kop te zetten. Als voorzorg stelt 48 procent dat er nood is aan een meer gedecentraliseerd beslissingsproces, 54 procent stelt innovatie voorop en 70 procent plant een uitbreiding van partnerschappen.

Waarzeggersoftware

Als voornaamste trend zien de directieleden de convergentie tussen verschillende sectoren in de volgende drie tot vijf jaar. Volgens hen zullen de meest performante bedrijven zich meer en meer richten op cognitieve technologie, alias zelflerende software. De IBM studie raadt ondernemingen dan ook aan om in te zetten op predictive of cognitieve analytics om “hun toekomst met een grotere zekerheid [te] voorspellen en [te] anticiperen op concurrentie uit onverwachte hoek.”
 
Klantenfeedback kan de directie ook heel wat informatie geven, maar daarvan geven de managers toe dat ze het nog te weinig gebruiken. Slechts de helft zet de feedback in om nieuwe trends of technologieën op te pikken.
 
Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond Business Continuity & Cloud. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business