Nieuws

De visie op 2016 van Smals

We verzamelden verschillende opiniemakers om naar hun mening te vragen over de belangrijkste IT-trends van 2016. Hier leest u de analyse van Frank Robben, CEO van Smals

 
In de rubriek ‘Vision on 2016’, een interessante vraag- en antwoordreeks, geven wij naar jaarlijkse gewoonte een aantal vooraanstaande opiniemakers uit de ICT-sector de kans om hun visie voor het nakende jaar mee te delen. Dit jaar gaan de vragen over welke IT-trends (mobile, Internet of Things, Cloud, Big Data) gaan overheersen, hoe hun bedrijf denkt het verschil te kunnen maken in 2016 en wat de toegevoegde waarde hiervan gaat zijn voor hun klanten.

Welke IT-trends (mobile, Internet of Things, Cloud, Big Data) zullen volgend jaar overheersen?

Cloud computing is nu een realiteit binnen het Belgische e-government. In het G-Cloud synergieprogramma bundelen overheden hun krachten op federaal niveau en in de sociale zekerheid. De eerste instellingen hebben in 2015 de stap gezet naar IAAS (infrastructuur), PAAS (platform) en SAAS (software). Anderen zullen ongetwijfeld volgen in het spoor van de HZIV, Famifed, RIZIV… Dankzij het verfijnen van het Governance-model kan de communitycloud van de overheid verder doorgroeien. Het is een gezamenlijk initiatief voor en door overheden, waarin de private sector
ruim kan participeren. Mobiele toepassingen staan voor een doorbaak in de gezondheidszorg. In het actieplan e-gezondheid zit een belangrijk hoofdstuk ‘mobile health’. Voor een snelle ontwikkeling zal het cruciaal zijn om de interactie op te zoeken met initiatieven uit de private markt – mét ernstige garanties voor kwaliteit, veiligheid en privacy.

Hoe denkt u als bedrijf het verschil te maken in 2016? Wat is de toegevoegde waarde voor uw klanten?

Met de G-Cloud-diensten zullen overheden genieten van veel meer flexibiliteit en service-garanties, terwijl de infrastructuurkost al in 2016 met 7% daalt. Naarmate er meer instellingen de stap zetten, kan het kostenplaatje verder naar beneden. Synergie zal ook in 2016 het ordewoord zijn. Het G-Cloudinitiatief gaat veel verder dan Smals en haar leden. Overheden delen de kosten, middelen en kennis voor ICT-infrastructuur en horizontale toepassingen. Ze kunnen zo maximaal investeren in businesstoepassingen met een hoge toegevoegdewaarde. We moeten ook blijven vermijden dat we op termijn teveel afhankelijk worden van één of enkele ICT-aanbieders. De consolidatie op de internationale ICT-markt blijft verder gaan. Onder meer door stevig in te zetten op Open Source-software vermijden we ongemakkelijke ‘lock-in’-situaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business