Nieuws

90% technologische jobs in Brussel te danken aan het buitenland

Het merendeel van banen in de Brusselse technologische sector zijn afkomstig van internationale bedrijven, vooral uit Frankrijk. “Brussel heeft deze internationale investeerders hard nodig,” stelt Agoria.

 
Ongeveer 9 op 10 van Brusselse jobs in de technologische sector hebben we te danken aan een buitenlands bedrijf. Frankrijk blijkt het grootste aandeel op zich te nemen met 38,4 procent van de totale tewerkstelling. Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en Zwitserland vervolledigen de top vijf. Slechts 11 procent van de technologie jobs is afkomstig van een Belgisch bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van Agoria, de Belgische federatie van technologische ondernemingen.
 
In de rest van België blijft het aandeel ‘internationale’ tech-jobs steken op circa 60 procent, wat Brussel een bijzonder internationaal tintje geeft. “Brussel heeft deze internationale investeerders hard nodig als trekker van zijn economie. De overheden hebben na de aanslagen aangekondigd het toeristische imago van onze stad te verbeteren. Dat is zeker nodig, maar evengoed moet Brussel werken aan een sterk internationaal technologisch imago,” zegt Floriane de Kerchove van Agoria Brussel.
[related_article id=”165857″] Maar dat imago wordt in de weg gestaan door verschillende werkpunten waar volgens de Kerchove eerst nog aan gesleuteld moet worden. “Brussel scoort momenteel niet te best op het vlak van mobiliteit, imago, beschikbaar personeel en lokale fiscaliteit. Dat zijn vier belangrijke elementen die potentiële investeerders kritisch bekijken.”
 
Daarom stelt de Kerchove deze vier werkpunten voor als domeinen waarop Brussel sterk kan verbeteren. Onder andere wordt geopperd om het openbaar vervoer te verbeteren, en om de gemeentelijke bureautaksen af te schaffen zodat bedrijfsruimtes in het centrum betaalbaar worden. Daarnaast pleit de Kerchove voor een groter opleidingsaanbod voor informatici en technici, en ten slotte het voorzien van een stimulerende omgeving voor start-ups en groeiende ondernemingen. “Een gezond economisch weefsel is immers een voortdurende uitwisseling tussen kleine en grote bedrijven,” beaamt de Kerchove.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business