Nieuws

Elektronisch betalen vanaf 1 juni goedkoper

Handelaars zullen vanaf 1 juni minder moeten betalen voor elektronische transacties, zoals Bancontact-betalingen. Dat maakte Worldline dinsdag bekend.

 

Voor elke elektronische betaling van een klant, betaalt de handelaar een kleine transactiekost. Er wordt binnenkort gesnoeid in die kosten, volgens Worldline, en dat wordt vooral merkbaar bij kleine bedragen. Voor een betaling onder de 5 euro, betaalt de handelaar nu nog 5 cent, terwijl dat vanaf 1 juni 2 cent zal worden. Voor grotere betalingen, tussen 5 en 10 euro, moet 5 cent neergeteld worden. Het is de tweede daling in korte tijd, aangezien sinds 1 april de kosten voor betalingen boven 10 euro al werden verminderd.

Duidelijke tarieven

Ondernemersorganisatie Unizo laat in een persbericht weten dat het de beslissing aanmoedigt. “De tarieven zijn nu veel duidelijker en vooral lager dan voorheen,” meent bestuurder Karel Van Eetvelt. Dat de handelaar de kosten toch nog zal doorrekenen naar de klant, is niet aannemelijk, volgens de organisatie. Een Europese richtlijn die binnen twee jaar ook in België zal gelden, maakt het immers onmogelijk om voor kleine bedragen een meerkost aan te rekenen, zoals dat nu soms wel het geval is.

[related_article id=”166279″]

Minder kosten, meer betalingen

Bovendien verwacht Unizo nu ook dat elektronisch betalen in België een grotere rol zal spelen. Tot nu toe is dat niet het geval: in 2015 was België goed voor slechts 1,8 miljard elektronische betalingen, terwijl Nederland 3,4 miljard betalingen telde. Door de verlaagde kosten zouden elektronische betalingen, ook voor kleine bedragen, een stuk aantrekkelijker worden. “De kost om cash geld te tellen, sorteren en bij de bank binnen te brengen, ligt per transactie hoger dan de 2 of 5 eurocent die hij nu zal moeten betalen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business