BSA: ‘Kwart van Belgische software is ongelicentieerd’

De Software Alliance luidt de jachthoorn: ongeveer een kwart van de Belgische software wordt gebruikt zonder licentie. Nog steeds te veel vindt de BSA, hoewel België in dat opzicht één procent is gedaald tegenover 2013.

 

De resultaten van het onderzoek maken een lichte daling duidelijk op het gebied van ongelicentieerde software, zowel wereldwijd als in België. In 2015 was wereldwijd 39 procent van software niet voorzien van de juiste licentie, terwijl dat in 2013 nog zo’n 43 procent bedroeg. In België werd het aandeel op 23 procent geschat, een daling van 1 procent. Volgens de BSA is de daling te danken aan een strikter toepassen van ‘software asset management’ en de populariteit van het aankopen van software via maandelijkse abonnementsformules, in plaats een eenmalige investering.

 

Schuldige werknemers

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat veel CIO’s onderschatten hoeveel ongelicentieerde software in een bedrijfscontext wordt gebruikt. Gemiddeld denken CIO’s dat 15 procent van hun werknemers weleens ongevraagd software op het netwerk verspreiden, terwijl dat percentage eigenlijk dichter bij de 26 procent zou liggen. Dat betekent dat haast dubbel zoveel werknemers binnen het bedrijf software gebruiken die niet is goedgekeurd door IT-management dan CIO’s vermoeden.

[related_article id=”166973″]

De risico’s

“Ons onderzoek benadrukt dat het voor bedrijven erg belangrijk is zich bewust te zijn van wat pc-software op het bedrijfsnetwerk doet. Veel CIO’s weten de volledige omvang van software op hun systemen niet, laat staan of die software compliant is,” zegt Victoria A. Espinel, CEO van BSA. Die kennis is nochtans belangrijk vanwege de link tussen ongelicentieerde software en cyberaanvallen.

 

Illegitieme software brengt namelijk een verhoogd risico op malware met zich mee. Dat is voor CIO’s tevens ook de voornaamste reden om de licenties van software in het oog te houden: 60 procent van hen noemt beveiliging als drijfveer om legitieme software te gebruiken. De BSA raadt CIO’s aan om altijd te opteren voor gelicentieerde software en bijvoorbeeld door de implementatie van een software asset management-programma bij te houden welke software gebruikt wordt door werknemers.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business