Nieuws

Slechts vier bedrijven heersen over wereldwijde cloudmarkt

Dat vier Amerikaanse firma’s de cloudmarkt domineren zal velen niet vreemd in de oren klinken, maar de omvang van hun voorsprong op concurrenten is wel opzienbarend.

 
De top van de wereldwijde cloudmarkt ziet er al enige tijd hetzelfde uit. Amazon Web Services (AWS) is de absolute nummer één, gevolgd door Microsoft, IBM en Google op een evenredige afstand. Er gaapt een grote kloof tussen hen en de rest van de concurrenten, en door die afstand maakt de rest geen schijn van kans om in het vaarwater van de giganten te komen.
 
Een recente studie van Synergy Research Group, toont aan hoe groot het verschil nu net is. De vier toppers delen samen meer dan de helft van de wereldwijde cloudinfrastructuur-markt: AWS leidt met 31 procent, Microsoft volgt met 11 procent, IBM met 8 procent en Google sluit het rijtje af met 5 procent marktaandeel. De overige 55 procent is verdeeld tussen bedrijven zoals Alibaba, HPE, Oracle, Orange, Salesforce, en anderen.
 

 
Behalve de dominantie van de markt, kan de top vier ook consequent een snellere groei op jaarbasis voorleggen. In het totaal groeide hun omzet zo’n 68 procent in het tweede kwartaal, terwijl de eerstvolgende twintig cloudleveranciers in de rangschikking tezamen 41 procent groei optekenden.
 
Volgens John Dinsdale, Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group, meent dat de kloof enkel nog groter wordt. “Op verschillende manieren hebben Amazon en de andere drie grote spelers zich verwijderd van de competitie in deze markt, en blijven ze de kloof groter maken,” legt Dinsdale uit. “Wat hen anders maakt is hun globale aanwezigheid, marketing-capaciteiten en het vermogen om veel te investeren in hyperscale datacenters en, in meeste gevallen, de overtuiging om de slagen in de markt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business