Nieuws

Helft van gebruikte clouddiensten in bedrijf ontsnapt aan controle

Een nieuw onderzoek onder meer dan 3.400 ICT-verantwoordelijken brengt aan het licht dat gemiddeld de helft van de gebruikte cloud-applicaties in bedrijven niet worden gecontroleerd door het IT-departement.

 
Bedrijven hebben zelden een volledig overzicht over de gebruikte software in hun organisatie. Een nieuw onderzoek van het Ponemon Instituut laat zien dat die zogenaamde schaduw-IT, de applicaties die aan de aandacht van de IT-verantwoordelijken ontsnappen, nog welig tiert. Ponemon voerde de studie uit in opdracht van security-sepcialist Gemalto.

Blinde vlek

De enquête onder 3.476 IT-professionals in negen verschillende landen legt bloot dat 47 procent van alle gebruikte clouddiensten in een bedrijf en bedrijfsdata opgeslagen in de cloud niet in het oog gehouden worden door een ICT-verantwoordelijke. Dat is een heleboel data die aan de controle van een specialist ontglipt. 54 procent van de ondervraagden verklaart dat ze zeker zijn dat ze alle applicaties en platformen kennen die binnen hun organisatie gebruikt worden. Dat cijfer is een verbetering tegenover de voorgaande studie van Ponemon uit 2014 waar maar 45 procent zich zeker voelde, maar het schetst nog altijd geen al te best beeld van de huidige stand van zaken.

Complexe cloud

Het nieuws maakt duidelijk dat de cloud een uitdaging blijft voor het IT-beleid. Schaduw-IT kan voor oplopende kosten zorgen en inefficiënte werkpraktijken, maar de grootste risico’s liggen bij security en de privacy van de bedrijfsdata. Daar zijn IT-verantwoordelijken het over eens: 73 procent geeft aan dat privacy-management en databescherming complexer is in de cloud dan met on-premise gegevens. Het invoegen treden van de GDPR zal daar ongetwijfeld mee aan bijdragen. Maar 43 procent van de ondervraagden geeft aan dat er in het bedrijf duidelijk omschreven regels of functies voor het beschermen van gevoelige of confidentiële informatie in de cloud.

Security

Gevraagd naar de grootste pijnpunten om data te beschermen in de cloud, stelt 70 procent dat het moeilijker is om conventionele securitysoftware in een cloudomgeving te gebruiken. 70 procent van de ondervraagden geeft daarnaast aan dat het moeilijker is om hun cloudprovider te controleren op het volgen van de juiste regulering. Nog eens 53 procent wijst ook naar het feit dat ze het moeilijk vinden om de toegang van eindgebruikers tot gevoelige data te beheren.
 
Op donderdag 15 september organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de nieuwe wetgeving rond het omgaan met bedrijfsgegevens. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kun je terecht op www.businessmeetsit.be.

businessclouddatagdprschaduw-it

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals