Nieuws

“Meeste bedrijven weten niet hoeveel data worden gedeeld in de cloud”

Schaduwdata zorgt ervoor dat bedrijven niet exact weten welke data in de cloud te vinden is. Volgens een studie van Blue Coat wordt er bovendien meer informatie gedeeld dan bedrijven doorgaans vermoeden.

 

Blue Coat analyseerde 63 miljoen zakelijke documenten op cloudplatformen zoals Google Drive, Salesforce, Microsoft Office 365, Box en anderen.  Zo’n 26 procent van de documenten in de cloud bleken toegankelijk voor werknemers in het bedrijf, en worden gedeeld met externe partijen, zoals consultants en partners. Geen probleem op zich, alleen wees het onderzoek ook uit dat meeste bedrijven daar niet van op de hoogte zijn.

[related_article id=”167942″]

Op enterprise-niveau gebruikt een bedrijf volgens de analyse gemiddeld 841 cloudapps; zo’n twintig keer meer dan wat het bedrijf aanvankelijk denkt. Daarom is het in eerste instantie niet duidelijk waar de data zich bevindt en is er vaak geen nauwkeurig overzicht van wie welke informatie kan inkijken. Bovendien wordt het nog moeilijker om het overzicht te bewaren wanneer de data ook nog eens gedeeld kan worden door de werknemers.

 

De impact van zulke schaduwdata kan enorm zijn. Bij een klein deel van de onderzochte documenten gaat het immers om bijzonder gevoelige informatie: zo’n 10 procent van die documenten bevatten vertrouwelijke informatie zoals broncode, persoonsgegevens, en zelfs medische informatie. Omdat bedrijven zo weinig controle hebben over de data, loopt deze informatie het meeste gevaar om in de verkeerde handen terecht te komen.

 

“Nu zouden organisaties onderhand toch een begrip moeten hebben van de beschikbare cloudapps, en een beleid moeten opstellen om te controleren welke worden gebruikt,” meent Rehan Jalil van Blue Coat. “Het is tijd om te concentreren op de echte problemen, namelijk de nood om te weten welke informaties werknemers delen, wie toegang heeft tot data en hoe inbreuken te vermijden die kunnen leiden tot datalekken.”

 

Op donderdag 15 september organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminarie over de nieuwe wetgeving rond het omgaan met bedrijfsgegevens. Voor meer informatie kun je terecht op www.businessmeetsit.be.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business