Nieuws

AI-computer Watson helpt bij diagnose zeldzame ziekten

Tegen het einde van het jaar doen Duitse dokters een beroep op IBM Watson om patiënten met een zeldzame ziekte eindelijk aan een diagnose te helpen.

 
Supercomputer IBM Watson wordt al ingezet in de jacht op een job, de strijd tegen cybercriminaliteit, en kan datascientists helpen bij data-analyse. Nu wordt de technologie ook aangewend in de medische wereld.

Haus M.D.

In het centrum voor niet-gediagnosticeerde en zeldzame ziekten van het Duitse Universiteitsziekenhuis Marburg, wordt binnenkort een pilootproject gelanceerd waarbij Watson dokters zal bijstaan in de zoektocht naar een diagnose. Sinds de opening van het ziekenhuis klopten er al meer dan 6.000 patiënten aan bij het centrum, en diens “Duitse Dr. House”, Prof. Dr. Jürgen Schäfer.
 
“Het is niet ongewoon dat onze patiënten duizenden medische documenten hebben,” vertelt Schäfer. “Dat is overweldigend, niet alleen door het grote aantal patiënten, maar ook door de gigantische hoeveelheid data die we moeten nakijken.” Het is een proces dat dagen kan duren, aangezien de duizenden documenten één voor één moeten worden onderzocht.

Data-driven diagnose

Daarbij moet Watson in de toekomst een handje toesteken. In het project worden patiënten gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Die gegevens worden vervolgens geanonimiseerd en doorgestuurd naar Watsons API’s in de IBM Cloud, waar relevante informatie wordt gefilterd. Uiteindelijk blijft er een lijst van de meest waarschijnlijke hypotheses over die aan de dokters kan worden voorgelegd. Zij kunnen aan de hand van die lijst op zoek gaan naar een passende diagnose. Hoewel Watson het leeuwenaandeel van het werk op zich neemt, blijft de menselijke beoordeling van een dokter dus centraal staan.

Naald in een hooiberg

Het gebruik van artificiële intelligentie – of cognitive computing – is een welkome innovatie, volgens Dr. Schäfer. “Het is uitdagend omdat ons werk vaak lijkt op het zoeken van een naald in een hooiberg – zelfs het kleinste stukje informatie kan leiden tot een accurate diagnose.” Bovendien worden de inzichten uit het jaarlange pilootproject ook gebruikt in de andere ziekenhuizen van de groep: de analyses kunnen zowel helpen bij de diagnoses van andere patiënten, als welke specialisten ze al dan niet moeten raadplegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business