Nieuws

AWS introduceert diensten voor slimme cloudapps

Amazon introduceert drie slimme diensten in de cloud waarmee ontwikkelaars hun applicaties 'artificieel intelligent' kunnen maken.

 
Op de conferentie Re:invent 2016 toonde Amazon de toekomst van de cloud. De cloudleider voegde een hele resem nieuwe diensten toe aan het aanbod van Amazon Web Services – zoals de veelbesproken Snowmobile. Een andere aankondiging van de voorbije week draaide rond artificiële intelligentie: drie nieuwe diensten onder de noemer ‘Amazon AI’ geven ontwikkelaars vanaf nu de mogelijkheid om applicaties op AWS slimmer te maken.

Lex

Een van de diensten heet Amazon Lex. De functie is gebaseerd op de conversationele engine in Amazons Echo en is gespecialiseerd in spraakherkenning. Dankzij Lex kunnen applicaties natuurlijke taal begrijpen, waardoor een conversationele interface mogelijk wordt zonder dat de ontwikkelaar zich moet verdiepen in machine learning-technieken. Bijvoorbeeld kunnen ontwikkelaars op AWS snel een chatbot ontwikkelen en die uitrollen, zegt Werner Vogels, CTO en vicepresident bij Amazon,  in een blogpost.

Rekognition

Daarnaast is er Amazon Rekognition, het onderdeel rond beeldherkenning. Rekognition kan objecten in een foto detecteren en herkennen. “Het kan objecten uitpikken die je vraagt – een vrouw, een auto, een stuurwiel – en zo kan het foto’s zoeken van vrouwen die autorijden,” legt Andy Jassy, chief executive bij AWS, uit. Daarnaast kan het ook bepalen hoeveel mensen op de foto staan, en welke emotie ze uitstralen.

Polly

Amazon Polly ten slotte is een tekst-naar-spraak-dienst: de software kan woorden lezen en die vertalen in spraak. Polly is slim genoeg om afkortingen te herkennen, zoals Wash. voor Washington DC, en de context te bestuderen om de juiste uitspraak van een woord te kiezen. Zo’n spraaksoftware kan bijvoorbeeld zijn nut bewijzen als vertaalmachine: getypte vragen kunnen door Polly meteen vertaald in 24 talen en voorgelezen worden met de juiste uitspraak.
 
Polly en Rekognition zijn meteen beschikbaar; Lex zit voorlopig nog in een preview-modus en kan alleen in de VS worden getest.
De artificiële intelligentie-functies die Amazon vanaf nu aanbiedt, zijn allesbehalve nieuw. Zowel Google als Microsoft bieden al langer vergelijkbare diensten aan, en hebben bovendien nog meer slimme functies ter beschikking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business