Nieuws

Belgische bedrijven te snel tevreden met beveiliging data

Belgische bedrijven onderschatten mogelijke rampscenario’s die hun data in gevaar kunnen brengen, vooral wanneer ze een disaster recovery-plan hebben opgesteld.

 
Er heerst een vals gevoel van veiligheid onder Belgische, beursgenoteerde bedrijven, volgens een onderzoek in opdracht van LCL. De ondervraagde CIO’s en IT-managers denken dat hun bedrijfsdata veilig zijn, terwijl daarvoor weinig bewijs kan worden voorgelegd.
 
In de bevraging zegt 87 procent van de 168 ondervraagde CIO’s en IT-managers dat de data voldoende beveiligd zijn tegen brand of elektriciteitsonderbrekingen. Of de beveiligingsmaatregelen effectief standhouden in zulke scenario’s, wordt echter door slechts 3 procent getest. Dat betekent dat de overgrote meerderheid wel investeert in de nodige veiligheidsmaatregelen, maar die in praktijk nooit uittest – tot er effectief een noodsituatie uitbreekt, met mogelijk catastrofale gevolgen.
[related_article id=”168761″] Bovendien zijn CIO’s te snel tevreden met een beveiliging omdat ze denken dat een rampscenario hen niet zal overkomen. Het idee heerst – niet geheel onterecht – dat zo’n rampen zelden voorkomen, en dus ook minder risico inhouden. Wanneer dan ook geïnvesteerd word in een disaster recovery-plan, leidt dat echter tot een vals gevoel van veiligheid, zegt Laurens van Reijen, Managing Director van LCL:
 
“De kleinere beursgenoteerde bedrijven, maar ook sommige grotere, zijn vaak niet afdoende uitgerust tegen stroomstoringen of andere risico’s,” meent van Reijen. “Men weet zelfs niet in hoeverre men echt veilig is, aangezien de back-upsystemen niet getest worden. Alle organisaties, maar zeker de beursgenoteerde in het kader van hun corporate governance, zouden moeten voorzien zijn van alle nodige veiligheidssystemen die garanderen dat de servers 24/7 bedrijfszeker zijn én zouden dat ook regelmatig echt moeten testen.”
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/168037/poll-de-zes-belangrijkste-oorzaken-van-dataverlies/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business